Την Τετάρτη, απλώθηκαν δίχτυα για να συλλέξουν τα ψάρια, τα οποία στη συνέχεια πετάχτηκαν στο πίσω μέρος φορτηγών.
«Οι ελληνικές Αρχές άρχισαν να συλλέγουν εκατοντάδες χιλιάδες νεκρά ψάρια που ξεχύθηκαν σε ένα τουριστικό λιμάνι στην κεντρική πόλη του Βόλου αυτή την εβδομάδα», γράφει σε δημοσίευμά του ο βρετανικός Guardian, σημειώνοντας πως τα νεκρά ψάρια «δημιούργησαν μια ασημένια κουβέρτα στο λιμάνι και μια δυσοσμία που ανησύχησε τους κατοίκους και τις Αρχές, που έσπευσαν να τα μαζέψουν προτού η δυσοσμία φτάσει σε κοντινά εστιατόρια και ξενοδοχεία».
«Εκτείνεται σε μήκος χιλιομέτρων», δήλωσε στο Reuters το μέλος του δημοτικού συμβουλίου, Στέλιος Λημνιός. «Δεν είναι μόνο κατά μήκος της ακτής, αλλά και στο κέντρο του Παγασητικού Κόλπου», είπε, αναφερόμενος στην περιοχή ανοιχτά του Βόλου, της οποίας η ακτή είναι γεμάτη με εξοχικά σπίτια.
Ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, δήλωσε ότι η μυρωδιά ήταν ανυπόφορη. Είπε ότι τα ψάρια που σαπίζουν θα μπορούσαν να δημιουργήσουν περιβαλλοντική καταστροφή για άλλα είδη στην περιοχή, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο συνοδεύεται από ένα βίντεο με συγκλονιστικές εικόνες με τα νεκρά ψάρια από τον Παγασητικό.
Σημειώνεται πως σήμερα στήθηκε επιχείρηση τοποθέτησης και δεύτερου πλέγματος στον Ξηριά λίγο πριν την εκβολή του στον Παγασητικό για τη συγκράτηση των νεκρών ψαριών που πλέον εκτείνονται σε μία απόσταση 150-200 μέτρα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.
Επί τόπου επιχειρούν τρία μεγάλα μηχανήματα ενώ από φορείς που στόχο έχουν την προστασία του Παγασητικού επισημαίνεται η ανάγκη περισσότερο μηχανημάτων και σκαφών για την έγκαιρη απομάκρυνση των νεκρών ψαριών, τόσο από τον Παγασητικό και τις ακτές, όσο και από τον Ξηριά, φοβούμενοι μια καταιγίδα που πιθανόν να προκαλέσει προβλήματα πλημμυρισμού στο χείμαρρο. Στο μεταξύ, όπως δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων, Άννα Μαρία Παπαδημήτριου, τα νεκρά ψάρια που συγκεντρώνονται στη στεριά (ακτές, σημεία του Ξηριά που δεν έχει νερό κ.α. ) δεν γίνονται αποδεκτά για καύση και θα γίνει υγειονομική ταφή τους.
Όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ελένη Ραυτοπούλου, με το δεύτερο πλέγμα θα συγκρατηθούν οι τεράστιες ποσότητες των νεκρών ψαριών, που θα λειτουργήσει ενισχυτικά στο πρώτο που τοποθετήθηκε καθώς εκείνο δέχεται μεγάλη πίεση. Τα ψάρια δεν περνούν πλέον προς το λιμάνι του Βόλου, έτσι ώστε η επιχείρηση συλλογής των ψαριών που ήδη βρισκόταν μέσα στο λιμάνι να διευκολυνθεί.