Πυροβολισμοί σε καταδίωξη εμπόρων ναρκωτικών στο Αιγαίο

Μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού και της FRONTEX κατέληξε στα ανοιχτά της Μυτιλήνης, μετά από καταδίωξη, από θαλάσσης και αέρος, σκάφους στο οποίο φέρεται να βρίσκονται έμποροι ναρκωτικών.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν και στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών, που επέβαιναν σε αεροσκάφη του Λιμενικού και της FRONTEX κι είχαν λάβει θέσεις ως ελεύθεροι σκοπευτές, οι οποίοι πυροβολούσαν για να σταματήσουν το φουσκωτό σκάφος με τους τρεις επιβαίνοντες.

Στελέχη της Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμενικού Σώματος είχαν την πληροφορία ότι σπείρα θα προσπαθήσει να μεταφέρει ποσότητα ναρκωτικών από την Αλβανία στην Τουρκία, με 1 ή περισσότερα σκάφη.

Ανάλογες πληροφορίες είχαν και οι τουρκικές Αρχές, οι οποίες έστησαν επιχείρηση για να ακινητοποιήσουν ένα φουσκωτό σκάφος με τρεις επιβαίνοντες το οποίο προσπαθούσε να προσεγγίσει στα τουρκικά παράλια. Τουρκικές ακταιωροί άρχισαν να καταδιώκουν το σκάφος στα τουρκικά ύδατα, όμως ο χειριστής του φουσκωτού κατόρθωσε να αποφύγει τα πλοία των τουρκικών Αρχών και να φέρει το δικό του σκάφος στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Οι ελληνικές Αρχές, με την βοήθεια στελεχών της FRONTEX είχαν «στήσει» ανάλογη επιχείρηση για να «τσιμπήσουν» τους ναρκέμπορους. Μόλις το φουσκωτό μπήκε στα χωρικά μας ύδατα, άρχισε η καταδίωξη του από 10 σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ενώ από αέρος τις κινήσεις του παρακολουθούσαν στενά 1 ελικόπτερο και 1 αεροπλάνο της FRONTEX, καθώς και 1 ελικόοπτερο και 1 αεροπλάνο του Λιμενικού Σώματος.

Στα ελληνικά εναέρια μέσα επέβαιναν και ελεύθεροι σκοπευτές της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών, οι οποίοι στην διάρκεια της καταδίωξης πυροβολούσαν προς το φουσκωτό, με στόχο να ανακόψουν την πορεία του, πετυχαίνοντας και βγάζοντας εκτός λειτουργίας την μηχανή του ή προκαλώντας του απώλεια αέρα τέτοια που θα το ανάγκαζε να σταματήσει ή τουλάχιστον να μειώσει την ταχύτητα του.

Τελικώς, το φουσκωτό ακινητοποιήθηκε νοτίως της Μυτιλήνης, στον λιμένα της οποίας οδηγήθηκε, προκειμένου να γίνουν οι έλεγχοι σε πρόσωπα και να διαπιστωθεί εάν υπήρχε φορτίο στο σκάφους.

Στην περιοχή συνεχίζονται οι αναζητήσεις για δεύτερο σκάφος, που έπλεε σε σχετικά μικρή απόσταση από το φουσκωτό και στο οποίο εικάζεται ότι επέβαιναν συνεργοί των τριών ανδρών. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις στελεχών του Λιμενικού ειναι ότι το δεύτερο αυτό σκάφος μεταφέρει μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών, τις οποίες ίσως οι κακοποιοί προσπαθήσουν να ρίξουν στην θάλασσα, προκειμένου να αποφύγουν τις συνέπειες του νόμου.