Τότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες – Οι ειδικοί απαντούν

Η μη χρήση μάσκας από πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους αναμένεται να βρεθεί ακόμη και αυτή την εβδομάδα στο τραπέζι των λοιμωξιολόγων.

Αν ληφθεί τέτοια απόφαση θα πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα επιστροφής στην κανονικότητα χάρη στο εμβόλιο.

«Το καλοκαίρι λόγω της ζέστης, αλλά και της μέχρι τώρα ανοσίας που υπάρχει, υπολογίζουμε πως ο δείκτης Rt θα έχει καταγράψει μείωση της τάξης του 20%. Και γιατί όχι, τον Σεπτέμβριο να φτάσουμε ακόμη και στο σημείο να… πετάξουμε τις μάσκες μας, όπως έκανε και προσφάτως το Ισραήλ» ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης στο in.gr

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα «πατάει γκάζι» στους εμβολιασμούς με στόχο μέχρι τον Ιούλιο να έχει δημιουργηθεί ένα ικανοποιητικό τείχος ανοσίας έναντι του κορονοϊού. Ήδη, το 27% το πληθυσμού εκτιμάται πως έχει κάποιας μορφής ανοσία.

«Όταν δύο άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, είναι πολύ χαμηλά τα επίπεδα κινδύνου για σοβαρή νόσηση» είπε από την μεριά του ο κ. Τσιόδρας.

«Η οδηγία του CDC είναι για εσωτερικούς χώρους μεταξύ δύο ατόμων, εφόσον το ένα είναι εμβολιασμένο και το άλλο δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου» ανέφερε η κ. Λινού

Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι μέχρι τον Ιούλιο το 50% του πληθυσμού θα έχει αποκτήσει ανοσία μέσω του εμβολιασμού και ποσοστό 10% ακόμη μέσω φυσικής νόσησης.

Τη Μεγάλη Τρίτη αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 30 – 39.