Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τα ξημερώματα της Δευτέρας εξαιτίας αλλεπάλληλων εκρήξεων του ηφαιστείου στο όρος Λεουοτόμπι Λάκι-Λάκι στην ανατολική Ινδονησία, στο απομακρυσμένο νησί Φλόρες, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.
Ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί.
Από τις εκρήξεις εκσφενδονίστηκαν πέτρες και τέφρα σε επτά κοντινά χωριά, προκαλώντας σημαντικές ζημιές.
Το πυκνό σύννεφο τέφρας αποτελεί επίσης απειλή για την εναέρια κυκλοφορία. Το επίπεδο συναγερμού έχει αυξηθεί στο 4.
Το ηφαίστειο Λεουοτόμπι Λάκι-Λάκι, στη νήσο Φλόρες, που εκτιμούν ιδιαίτερα οι ξένοι τουρίστες, εξερράγη επανειλημμένα τη νύχτα. Σε οπτικό υλικό που εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο, εικονίζονται χωριά κοντά στο όρος του ηφαιστείου να έχουν καλυφθεί από πυκνό στρώμα ηφαιστειακής τέφρας και κατά τόπους να βρίσκονται στις φλόγες.
Η ινδονησιακή εθνική υπηρεσία ηφαιστειολογίας αύξησε το επίπεδο συναγερμού στο μέγιστο στην περιοχή και παρότρυνε τους κατοίκους και τους τουρίστες να μην επιδοθούν σε καμιά δραστηριότητας σε ακτίνα τουλάχιστον επτά χιλιομέτρων γύρω από τον κρατήρα.
Η έκρηξη λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας εκτόξευσε πυκνή καφετιά τέφρα σε ύψος έως και 2.000 μέτρα (6.500 πόδια) στον αέρα και η καυτή τέφρα έπληξε ένα κοντινό χωριό, καίγοντας αρκετά σπίτια, συμπεριλαμβανομένου ενός μοναστηριού καθολικών μοναχών, δήλωσε ο Φιρμάν Γιοσέφ, αξιωματούχος στο φυλάκιο παρακολούθησης του όρους Λεβοτόμπι Λάκι Λάκι.
Η δραστηριότητα εντάθηκε από χθες στις 23:57 (τοπική ώρα· 17:57 ώρα Ελλάδας). Η υπηρεσία παρακολούθησης ηφαιστείων της χώρας υπερδιπλασίασε τη ζώνη αποκλεισμού σε ακτίνα 7 χιλιομέτρων
Είχαν καταγραφεί αρκετές ηφαιστειακές εκρήξεις εκεί τον Ιανουάριο, αναγκάζοντας και τότε τις αρχές να κηρύξουν συναγερμό και να απομακρύνουν εσπευσμένα πάνω από 2.000 κατοίκους.
Στο αχανές ινδονησιακό αρχιπέλαγος καταγράφεται συχνή και έντονη ηφαιστειακή και σεισμική δραστηριότητα εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης του, πάνω από τον λεγόμενο «δακτύλιο της φωτιάς» στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Η δραστηριότητα διανύει φάση έξαρσης σε διάφορους τομείς της Ινδονησίας φέτος. Πρόκειται για τη δεύτερη ηφαιστειακή έκρηξη στην Ινδονησία μέσα σε λίγες εβδομάδες. Στην επαρχία της Δυτικής Σουμάτρας, Μαράπι, ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της χώρας, εξερράγη στις 27 Οκτωβρίου, εκτοξεύοντας παχιά στρώματα τέφρας τουλάχιστον τρεις φορές και καλύπτοντας τα κοντινά χωριά με συντρίμμια, αλλά δεν αναφέρθηκαν θύματα.
Την 11η Μαΐου, ξαφνικές πλημμύρες και κατολισθήσεις κρύας λάβας από το όρος Μαράπι, στη νήσο Σουμάτρα, στη δυτική Ινδονησία, στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 60 ανθρώπους κι ανάγκασαν τις αρχές να απομακρύνουν χιλιάδες ανθρώπους από τα σπίτια τους.