Τουρισμός: «Επίθεση» Ιταλίας στην Ελλάδα

Τους τόνους κατά της Ελλάδας ανεβάζουν οι πολιτικοί της Ιταλίας με αφορμή τον τουρισμό. Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης του Βένετο, Λούκα Τζάια, πολλοί συντοπίτες του δεν θα πάνε φέτος, διακοπές, στην Ελλάδα, καθώς θεωρεί λανθασμένο να μπαίνουν σε καραντίνα οι τουρίστες που φτάνουν στα ελληνικά αεροδρόμια από τέσσερις περιοχές του ιταλικού Βορρά.

Τις παραπάνω δηλώσεις έρχεται να συμπληρώσει ο υπουργός Eξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος ανέφερε, «η Ιταλία πιστεύει στο ευρωπαϊκό πνεύμα, αλλά είναι έτοιμη να κλείσει τα σύνορα, σε όποιον δεν την σέβεται».

Την ίδια ώρα σύμφωνα με την DW, ο Ντι Μάιο, στις 9 Ioυνίου αναμένεται να μεταβεί στην Αθήνα. Νωρίτερα θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του στο Βερολίνο και την Λιουμπλιάνα. «Πιστεύουμε στην συνεργασία αλλά και στην αμοιβαιότητα. Με αυτό το πνεύμα θα πραγματοποιήσω τις τρεις αυτές επισκέψεις. Όταν πάω στην Αθήνα θα έχω μαζί μου όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία για να δείξω ποια είναι η κατάσταση σε όλες τις ιταλικές περιφέρειες», τόνισε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας.

Η Ρώμη ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην Αθήνα, λόγω του αποκλεισμού που έχει επιβληθεί. Ταυτόχρονα ένας λόγος είναι και τα σημαντικά εσωτερικά προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό πως από τις 3 Ιουνίου θα επιτρέπεται η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών σε όλη την Ιταλία. Πολλοί περιφερειάρχες του νότου όμως φοβούνται ότι από τον βορρά μπορεί να αφιχθούν και κάποιοι τουρίστες θετικοί στον ιό. Για το λόγο αυτό ζητούν να υιοθετηθεί ένα «υγειονομικό διαβατήριο». Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε απαντά ωστόσο ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντισυνταγματικό. Παρά ταύτα -πέρα από πολιτικές στρατηγικές και σκοπιμότητες- είναι γεγονός ότι πολλοί Ιταλοί θεωρούν την Ελλάδα δεύτερο σπίτι τους, συνώνυμο διακοπών, χαλάρωσης και επιστροφής στις ρίζες. Και ότι θα ήθελαν να την επισκεφθούν αμέσως, χωρίς περιορισμούς.