Τουρισμός: Πιέσεις στην Ε.Ε. από την Αθήνα για κοινή γραμμή

Η απόλυτη αδυναμία που εξακολουθεί να δείχνει η Ευρωπαϊκή Ενωση στη χάραξη κοινής πολιτικής για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, κατά τη δεύτερη φάση διαχείρισης των προβλημάτων από την πανδημία του κορονοϊού, με κορυφαίο αυτό του τουρισμού, προκαλεί εκνευρισμό στην Αθήνα, η οποία πιέζει με όλους τους τρόπους για συντονισμό των δράσεων «εδώ και τώρα».

Τις τελευταίες ώρες, και εν όψει της νέας συνεδρίασης, αύριο, του Κολλεγίου των Επιτρόπων της Ε.Ε, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης εντείνουν τις πιέσεις προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις τουλάχιστον στο ζήτημα της κοινοτικής χρηματοδότησης για τη διάσωση θέσεων εργασίας (πρόγραμμα sure) και τον συντονισμό των δράσεων αναφορικά με τις μεταφορές εντός των ευρωπαϊκών συνόρων, στοιχείο που έχει ευθεία αντανάκλαση στον τουρισμό.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του Newsique, ο πρωθυπουργός είχε τουλάχιστον δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες τις τελευταίες ημέρες με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν, ζητώντας το αυτονόητο : Να υπάρξουν άμεσα αποφάσεις για να μην χαθεί η τουριστική σαιζόν σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό νότο και φυσικά στην Ελλάδα, όπου ο τουρισμός αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση έχει αποστείλει πρόταση προς την Κομισιόν, με την οποία ζητάει την πραγματοποίηση των τεστ στις χώρες αναχώρησης για όσους πρόκειται να επισκεφτούν άλλες χώρες, και να επιτρέπεται το ταξίδι μόνο σε όσους βγαίνουν αρνητικοί στον κορωνοϊό. Μάλιστα, λόγω της γεωγραφικής ιδιομορφίας της χώρας μας και του γεγονότος ότι η Ελλάδα διαθέτει πολλά νησιά, η Αθήνα ζητάει τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας που θα εφαρμοστούν στις αερομεταφορές να ισχύουν για όλους τους τρόπους μετακίνησης : Με αεροπλάνα, καράβια και τρένα.

Παράλληλα, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με τους ηγέτες 7 ακόμα χωρών με πολύ μικρό ποσοστό «ιικού φορτίου» στον γενικό πληθυσμό και με πολύ καλά αποτελέσματα στη διαχείριση της πανδημίας, η κυβέρνηση, παράλληλα με τις ευρωπαϊκές προσπάθειες, προωθεί και διμερείς συμφωνίες, με χώρες, όπως η Αυστρία, η Αυστραλία, το Ισραήλ κα.