Τουρκία: Δείτε τι θα πάθει αν εφαρμοστεί η πρόταση της Αθήνας

Σοβαρές επιπτώσεις στην ήδη κλονισμένη τουρκική οικονομία θα μπορούσε να έχει η αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Και αυτό είναι κάτι που γνωρίζει πολύ καλά και η Άγκυρα.

Σε περίπτωση που υιοθετηθεί από τις Βρυξέλλες η πρόταση της Αθήνας, θα επέλθει βαρύτατο πλήγμα στην γειτονική χώρα καθώς οι εξαγωγές της θα είναι πιο δύσκολες και κυρίως πιο ακριβές, με αποτέλεσμα να μην προτιμούνται τα προϊόντα της, την ίδια στιγμή μάλιστα που επιθυμεί διακαώς να εισέλθει ακόμη εντονότερα στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η ήδη ισχύουσα τελωνειακής ένωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης –Τουρκίας δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εξάγει τα προϊόντα της στις χώρες της γηραιάς ηπείρου χωρίς ποσοτικούς περιορισμούς και χωρίς δασμούς.

Και ενώ την ίδια ώρα εισάγει σε ευρωπαϊκά προϊόντα σχεδόν το ισόποσο, κάτι που μέχρι σήμερα συμφέρει και τις δύο πλευρές, αφού μεγάλες χώρες (όπως η Γερμανία) εισάγουν φθηνά προϊόντα για τις αγορές τους και εξάγουν σε μία τεράστια αγορά 80 εκατομμυρίων κατοίκων, όπως είναι η τουρκική.

Τι προβλέπει η τελωνειακή ένωση
Οι όροι της τελωνειακής ένωσης προβλέπονται από την απόφαση αριθ. 1/95 του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΚ-Τουρκίας. Με αυτή θεσπίζονται οι σχετικοί κανόνες και αποτελεί την πρώτη ουσιαστική λειτουργική τελωνειακή ένωση με μια τρίτη χώρα.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά:

  • η Τουρκία υπόσχεται να υιοθετήσει το κοινό δασμολόγιο (ΚΔ) της ΕΕ για τα περισσότερα βιομηχανικά προϊόντα και βιομηχανικά στοιχεία των μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων.
  • Στις σχέσεις της με τις τρίτες χώρες , η Τουρκία έχει δεσμευτεί να εφαρμόζει κανόνες και να υλοποιεί μέτρα που είναι αντίστοιχα με τα μέτρα και τους κανόνες της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ.
  • Η Τουρκία πρέπει να διασφαλίσει ότι οι κανόνες ανταγωνισμού της είναι συμβατοί με τους κανόνες της ΕΕ και ότι οι εν λόγω κανόνες εφαρμόζονται αποτελεσματικά.
  • Και τα δύο μέρη έχουν δεσμευθεί για την κατάργηση όλων των τελωνειακών δασμών, των ποσοτικών περιορισμών (καθώς και μέτρων με ισοδύναμα αποτελέσματα) και τις επιβαρύνσεις στο εμπόριο βιομηχανικών αγαθών που διεξάγεται μεταξύ τους.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε έναν χάρτη πορείας το 2015 με στόχο να αρχίσει τις προετοιμασίες για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης. Παρείχε μια επισκόπηση των πιθανών επιλογών για την ενίσχυση των διμερών εμπορικών σχέσεων και την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης.

Τον Δεκέμβριο του 2016 η Επιτροπή εξέδωσε τη σύστασή της προς το Συμβούλιο σχετικά με τις διαπραγματευτικές οδηγίες για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία. Η συνομολόγηση άρχισε να εφαρμόζεται από την 31η Δεκεμβρίου 1995.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
Ιανουάριος 16, 2024
Ολυμπιακός: Χωρίς Φουρνιέ και Παπανικολάου απέναντι στην Μπάγερν
Ιανουάριος 9, 2025
Κατεβαίνουν στους δρόμους οι αγρότες
Ιανουάριος 9, 2025
Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκε το πτώμα που βρέθηκε σε αποσύνθεση
Ιανουάριος 9, 2025
Ολυμπιακός – Πόρτο: Ζήτησε επιπλέον εισιτήρια η ΠΑΕ
Ιανουάριος 9, 2025
Υπουργός Άμυνας Γερμανίας: Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο αλλαγής του σχήματος Ραμστάιν, εάν οι ΗΠΑ αποσυρθούν
Ιανουάριος 9, 2025
Ουκρανία: «Η Ρωσία έχει ρίξει πάνω από 51.000 κατευθυνόμενες βόμβες»
Ιανουάριος 9, 2025
Στους «4» του κυπέλλου η ΑΕΚ – Πέρασε από την Τούμπα στην παράταση
Ιανουάριος 9, 2025
Σύσκεψη στο υπουργείο Υποδομών για τις υπόγειες λίμνες στον Κηφισό: Κανένας άμεσος κίνδυνος
Ιανουάριος 9, 2025
Κλήρωση Τζόκερ 09/01/2025: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 10.200.000 ευρώ
Ιανουάριος 9, 2025
Την Παρασκευή συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο – Τι θα συζητηθεί
Ιανουάριος 9, 2025