Τουρκία: Δόγμα των «δυόμισι πολέμων» – Ανησυχία και για το Καστελλόριζο

Η Τουρκία διαφημίζει το δόγμα των «δυόμισι πολέμων» που υποτίθεται ότι μπορεί να αντέξει. Στην Αθήνα πάντως έχουν ετοιμαστεί εντατικά ώστε να αντιμετωπίσουν το επόμενο διάστημα το ενδεχόμενο αντιπαράθεσης με την Τουρκία σε δύο μέτωπα, στα δύο άκρα της ελληνικής επικράτειας στον Εβρο και στο Καστελλόριζο.

Οι πληροφορίες που επεξεργάζονται τα Γενικά Επιτελεία είναι ανησυχητικές όσον αφορά την Τουρκία. Στον Εβρο η αφόρητη πίεση με πολιορκητικό κριό τους πρόσφυγες και τους μετανάστες δεν έχει σταματήσει ούτε λεπτό. Ισως να μην είναι και το σοβαρότερο επιχειρησιακά αφού ο Εβρος ήταν είναι και θα παραμείνει καλά οχυρωμένος ακόμη και σε απειλές πολύ σοβαρότερες των επιθέσεων με πέτρες και δακρυγόνα.

Η τουρκική συμπεριφορά στο Αιγαίο είναι αυτή που προβληματίζει. Συνεχή σοβαρά επεισόδια σε εναέριο χώρο και θάλασσα δείχνουν ξεκάθαρα πλέον ότι η Τουρκία επιδιώκει να παρασύρει την Ελλάδα σε μια σοβαρή ελληνοτουρκική κρίση.

Ενα από τα σενάρια που απασχολούν ιδιαίτερα τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ είναι να ανοίξει τη βεντάλια των προκλήσεων η Τουρκία προς το Καστελλόριζο όπου όλο και συχνότερα η τουρκική αεροπορία κάνει πτήσεις πάνω από τα νησιά της περιοχής. Αυτό που ανησυχεί είναι ότι οι Τούρκοι το τελευταίο διάστημα προωθούν πρόσφυγες και μετανάστες και η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι δεν αποκλείεται αυτές οι σποραδικές αποστολές να πάρουν τη μορφή μαζικής απόβασης το επόμενο διάστημα. Στόχος να δημιουργηθεί ένα ακόμη σοβαρό μέτωπο στην άλλη άκρη της ελληνικής επικράτειας από το μέτωπο του Εβρου. Αυτός είναι και ο λόγος που εδώ και αρκετές ημέρες έχει ενισχυθεί σημαντικά και ποιοτικά η άμυνα του Καοτελλόριζου αλλά και των νησιών της περιοχής. Επιπλέον σημαντική είναι και η παρουσία δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή.

Πληροφορίες: Realnews