Τα δεκάδες χιλιάδες θύματα των δυο τρομακτικών σεισμών στην αρχή της εβδομάδας συνεχίζουν να αυξάνονται, ενώ λιγοστεύουν οι ελπίδες για να βρεθούν άλλοι επιζώντες.
Το δράμα των εκατομμυρίων κατοίκων της τεράστιας περιοχής που σχεδόν ισούται με την Ελλάδα, δεν έχει τέλος. Η αποτυχία της κεντρικής εξουσίας να διαχειριστεί ένα ζήτημα, ζωής και θανάτου, έπληξε σοβαρά τη δημοτικότητα του προέδρου Ερντογάν και έφερε στο προσκήνιο την αντιπολίτευση.
Ήταν φανερό ότι ο χρόνος μέχρι την ημερομηνία των εκλογών, στις 14 Μαΐου, θα ήταν ελάχιστος για να μπορέσει ο Τούρκος πρόεδρος να αναστρέψει το αίσθημα οργής του κόσμου που αφέθηκε αβοήθητος. Τα σενάρια ότι ο πρόεδρος θα κατέφευγε σε κάποια λύση αναβολής για να μην ρισκάρει μια εκλογική ήττα είχαν αρχίσει να συζητούνται από την αρχή της εβδομάδας.
Έτσι η είδηση του Reuters ότι «μη κατονομαζόμενος κυβερνητικός αξιωματούχος μίλησε έμμεσα για αναβολή των εκλογών», δεν ήταν έκπληξη: «Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για τις εκλογές», είπε στο πρακτορείο ο αξιωματούχος, «όταν το 15% του πληθυσμού της Τουρκίας βρίσκεται στην σεισμόπληκτη περιοχή. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πολύ σοβαρές δυσκολίες μπροστά μας, είπε, πριν τη διεξαγωγή εκλογών στις 14 Μαΐου».
Αν πράγματι ο Ερντογάν αποφασίσει να αναβάλλει τις εκλογές με το αιτιολογικό της μεγάλης φυσικής καταστροφής, θα χρησιμοποιήσει κάθε τρόπο για να κατευνάσει την οργή της κοινωνίας. Όμως θα πάρει μεγάλο ρίσκο, γιατί θα δώσει χρόνο στην αντιπολίτευση να οργανωθεί και να πλησιάσει περισσότερο την κοινωνία που αυτή τη στιγμή δεινοπαθεί.