Τουρκία: Ιστορική ήττα του Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου πετάει το σακάκι και την γραβάτα του και χορεύει ποντιακά για να γιορτάσει τον θρίαμβο του στον δήμο της Κωνσταντινούπολης.

Η τριπλή μεγάλη ήττα του Ταγίπ Ερντογάν στους τρεις σημαντικότερους δήμους της Τουρκίας είναι ένα σημαντικό πλήγμα για τον Τούρκο πρόεδρο που είδε το κυβερνών ΑΚΡ να πέφτει στη δεύτερη θέση στο σύνολο των ψήφων.

«Η 31η Μαρτίου δεν είναι το τέλος για εμάς. Είναι ένα σημείο καμπής. Το Τουρκικό έθνος έστειλε ένα μήνυμα στους πολιτικούς με τις κάλπες σε αυτές τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου. Θα αναλύσουμε με ειλικρίνεια τα αποτελέσματα των εκλογών μέσα στο κόμμα μας και θα κάνουμε την αυτοκριτική μας με θάρρος», δήλωσε ο πρόεδρος Τουρκίας.

Στην Κωνσταντινούπολη, ο Εκρέμ Ιμάμογλου κέρδισε τον εκλεκτό του Ερντογάν, Μουράτ Κουρούμ με ποσοστό 51% έναντι 39%. Πέταξε το σακάκι του και την γραβάτα του για να απευθυνθεί στο συγκεντρωμένο πλήθος.

«Το έθνος δίνει την εντολή και τις οδηγίες. Όχι ένας άνθρωπος. Οι αξιωματούχοι έλαβαν οδηγίες από το έθνος. Η περίοδος της ηγεμονίας ενός ανθρώπου τελειώνει σήμερα. Τελειώνει. Η δημοκρατία θα πηγαίνει μπρος από εδώ και πέρα», τόνισε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης.

Κάτοικος της Κωνσταντινούπολης είπε: «Αγαπάμε τον Ιμάμογλου πάρα πολύ. Τον αγαπάμε άνευ όρων. Κανείς να μην αμφιβάλει πως θα περπατήσουμε στον δρόμο που χαράζει για όλη μας τη ζωή. Από αυτή τη στιγμή γίνεται εκείνος ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν μας».

Στην Άγκυρα, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Μανσούρ Γιαβάς βγαίνει νικητής με 60% έναντι του υποψηφίου του Ερντογάν, Τουργκούκ Αλτινόκ στο 31%.

«Δεν βλέπουμε αυτά τα αποτελέσματα ως νίκη. Δεν υπάρχει κάποιος εχθρός. Καθένας από εμάς είναι ένα επίτιμο μέλος της χώρας μας και του έθνους μας. Οι πολιτικές μας απόψεις μπορεί να διαφέρουν, οι απόψεις μας για τον κόσμο μπορεί να διαφέρουν. Αλλά τώρα, η περίοδος των εκλογών τελείωσε» ανέφερε ο Μανσούρ Γιαβάς.

Στη Σμύρνη, ιστορικό προπύργιο των Κεμαλιστών ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Τζεμίλ Τουτζάι κερδίζει με 49% έναντι του υποψηφίου του Ερντογάν Χαμζά Ντάγ με 37%.

Στο άκουσμα των αποτελεσμάτων Κούρδοι που ζουν στο Ντιγιαρμπακίρ στα νοτιοανατολικά της χώρας ξεσπούν σε πανηγυρισμούς.

-Ad-