Τουρκία: Ο αποκαλυπτικός διάλογος πιλότου-Πύργου ελέγχου πριν τη συντριβή

Ερευνα για ενδεχόμενη εγκληματική αμέλεια σε βάρος των δύο πιλότων του επιβατικού αεροπλάνου που κόπηκε στα τρία χθες, Τετάρτη, ξεκίνησαν οι τουρκικές Αρχές.

Το αεροπλάνο, ένα Boeing 737 της ιδιωτικής τουρκικής αεροπορικής εταιρείας Pegasus, κόπηκε στα τρία και έπιασε φωτιά χθες, αφού βγήκε από τον διάδρομο του διεθνούς αεροδρομίου Sabiha Gökçen που βρίσκεται στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις Τούρκοι και δεκάδες άλλοι άνθρωποι να τραυματισθούν

Ακολουθεί η συνομιλία του Πύργου Ελέγχου με τον πιλότο του αεροσκάφους:

Πύργος: Κύριε, είστε έτοιμος για προσγείωση. Πώς είναι ο άνεμος;

Πιλότος: Στην τελευταία προσέγγιση 9 με 10 έδειχνε. Ενώ ο πλευρικός 3-5.

Πιλότος: Προς ενημέρωσή σας, κατά την προσέγγιση η κατεύθυνση του ανέμου αλλάζει συνεχώς έως και 180 μοίρες.

Πύργος: Συμφωνούμε, κύριε, σε αυτό. Έλαβα υπόψη την πληροφορία, μόνο που οι πληροφορίες που έχουμε εμείς από το ραντάρ του μετεωρολογικού σταθμού ο άνεμος αλλάζει ανάμεσα σε 320 και 360 μοίρες, μεταξύ 17 έως 22 κόμβους, μας είπαν.

Πιλότος: Εντάξει, δεν υπάρχει πρόβλημα με τον άνεμο. Να σας ενημερώσω ήθελα μόνο. Ειδικά κάτω από τα χίλια πόδια η κατεύθυνση του ανέμου αλλάζει αρκετά.

Πύργος: Ελήφθη! Σας ευχαριστώ κύριε. Μπορείτε να μας ενημερώσετε για τον άνεμο και κατά την προσέγγιση;

Πιλότος: Ο άνεμος είναι μεταβλητός. Μέχρι τα 500 πόδια υπάρχουν πολλοί άνεμοι. Από το διάδρομο υπάρχουν μέχρι περίπου 15 κόμβοι, αλλά και πάλι συνεχίσαμε και κατεβαίνουμε.