Τουρκία: Τα ερευνητικά πλοία βόρεια της Κρήτης παραβίασαν τα δικαιώματά μας – Θέλουμε νέα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon

Πηγές του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας απάντησαν σήμερα (06.02.2025) σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τα 40 μαχητικά αεροσκάφη τύπου Eurofighter Typhoon που θέλει να αγοράσει η Τουρκία, σε συνδυασμό με τους πυραύλους αέρος – αέρος Meteor.

Τα ευρωπαϊκά μαχητικά αεροσκάφη «μονοπωλούν» το ενδιαφέρον των αμυντικών μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία, με τους Τούρκους αξιωματούχους να αναφέρονται επίσης και στο περιστατικό της Κυριακής (02.02.2025) όταν τουρκική κορβέτα παρενόχλησε ερευνητικά πλοία που εργάζονταν σε θαλάσσια περιοχή που είχε δεσμεύσει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με Navtex.

Αρχικά, οι πηγές του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας σχολίασαν δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία η Άγκυρα επιθυμεί να αποκτήσει συνολικά 40 μαχητικά αεροσκάφη τύπου Eurofighter Typhoon, εκ των οποίων 20 καινούργια και 20 μεταχειρισμένα, λέγοντας:

«Η προμήθεια των Eurofighter Typhoon για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της Πολεμικής μας Αεροπορίας συνεχίζεται. Θέλουμε να αγοράσουμε 40 αεροσκάφη σε διαφορετικές διαμορφώσεις. Αυτοί οι συνδυασμοί μπορεί να αλλάξουν, δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο προς το παρόν.

Το σχετικό έγγραφο με το αίτημα προμήθειας των μαχητικών αεροσκαφών καταρτίστηκε μετά από τις συζητήσεις που είχαμε και το οποίο καταθέσαμε στο Ηνωμένο Βασίλειο, οπότε πλέον περιμένουμε την προσφορά της εταιρείας. Ζητήσαμε το πρώτο Eurofighter Typhoon που θα αποκτήσουμε να είναι καινούργιο, όμως αυτό θα καθοριστεί από την προσφορά που θα λάβουμε και την συμφωνία, αν αυτή γίνει πραγματικότητα».

Το περιστατικό βόρεια της Κρήτης
Στη συνέχεια οι αξιωματούχοι από την Τουρκία αναφέρθηκαν και στο περιστατικό όπου η τουρκική κορβέτα TCG Bartın παρενόχλησε τα δύο ερευνητικά πλοία «Ievoli Relume» και «NGWorker», τα οποία εργάζονταν στην πόντιση υποθαλάσσιων καλωδίων σε περιοχή που είχε δεσμεύσει με Navtex το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, σε διεθνή ύδατα, 7 ναυτικά μίλια βόρεια της Κρήτης:

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν επανειλημμένα αποδείξει ότι δεν θα επιτρέψουν καμία απόπειρα παραβίασης των δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας. Η υιοθέτηση μιας εποικοδομητικής προσέγγισης που στοχεύει στην ειρηνική επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο θα είναι προς όφελος όλων».

Υπενθυμίζεται πως η τουρκική κορβέτα έστειλε μήνυμα στα δύο ερευνητικά πλοία μέσω ασυρμάτου στη συχνότητα ανάγκης στο κανάλι 16 των VHF. Το μήνυμα ανέφερε ότι τα δύο πλοία κινούνται παράνομα σε περιοχή εκτός ελληνικής δικαιοδοσίας και τα καλούσε να σταματήσουν τις εργασίες πόντισης υποβρύχιου καλωδίου.

Στην περιοχή βρισκόταν ελληνική φρεγάτα, ωστόσο τα ερευνητικά πλοία συνέχισαν τις εργασίες τους, δίχως να κλιμακωθούν οι εντάσεις στο πεδίο.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Στράτος Τζώρτζογλου: «Δεν άντεξε, τρελάθηκε και μου την έπεσε» – Η αποκάλυψη για τη σεξουαλική παρενόχληση που έχει δεχτεί
18 Απριλίου, 2025
Εύβοια: Άνδρας ούρησε μπροστά σε πιστούς σε προαύλιο Ιερού Ναού και συνελήφθη
18 Απριλίου, 2025
Τροχαίο δυστύχημα στην Εγνατία Οδό: Στη φυλακή ο Ουκρανός οδηγός
18 Απριλίου, 2025
Τροχαίο με μηχανή στην αερογέφυρα του Μπράλου στη Λαμία – Στο νοσοκομείο ο δικυκλιστής
18 Απριλίου, 2025
ΣΥΡΙΖΑ για τον τραυματισμό ορνιθολόγων από λαθροθήρες: Διασύρει τη χώρα μας – Να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι δράστες
18 Απριλίου, 2025
Καλάθι του Πάσχα: Από 11 έως 13 ευρώ το κιλό η τιμή στα αμνοερίφια – Υπ. Ανάπτυξης: Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι
18 Απριλίου, 2025
Απελευθερώθηκαν οκτώ αλλοδαποί οι οποίοι είχαν πέσει θύματα εμπορίας ανθρώπων στη Νέα Μανωλάδα
18 Απριλίου, 2025
Νεκρός 33χρονος στα κρατητήρια του αστυνομικού μεγάρου Χανίων
18 Απριλίου, 2025
Έλεγχοι στην αγορά για την τήρηση της εργατικής και φορολογικής νομοθεσίας – Που εντοπίστηκαν οι περισσότερες παραβάσεις
18 Απριλίου, 2025
Συνελήφθη 20χρονος που έτρεχε με 200 χιλιόμετρα στην περιφερειακή Υμηττού
18 Απριλίου, 2025