Τουρκία: «Θα στείλουμε και γεωτρύπανο!»

Νέες προκλητικές δηλώσεις έκανε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος αναφέρθηκε στις κινήσεις του Oruc Reis.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet o Ντονμέζ δήλωσε «συνεχίζουμε τις εργασίες μας στην ανατολική Μεσόγειο. Πρώτα βγάζουμε την ακτινογραφία της περιοχής και μετά κάνουμε γεωτρήσεις. Κάνουμε σεισμικές έρευνες σε περιοχές που βλέπουμε ροή αερίου. Έχουμε σεισμικές έρευνες σε δική μας περιοχή απέναντι απο το Κας. Μετά την εξέταση των δεδομένων και αν βρούμε πιθανότητες τότε θα στείλουμε το πλωτό γεωτρύπανο μας να κάνουμε γεωτρήσεις».

Την ίδια ώρα, στην ανατολική Μεσόγειο συνεχίζει να βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό έχοντας πάνω του τα μάτια της ελληνικής πλευράς. Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι έτοιμες για παν ενδεχόμενο.

Το Oruc Reis ενώ το βράδυ της Κυριακής βρέθηκε εντός της δυνητικής περιοχής των ελληνικών χωρικών υδάτων και συγκεκριμένα στα 11,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, στην συνέχεια απομακρύνθηκε, παραμένοντας όμως στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτή τη στιγμή το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis βρίσκεται σε απόσταση περίπου 85 ναυτικών μιλίων από το σύμπλεγμα της Μεγίστης και το Καστελόριζο και κινείται προς τα δυτικά, με συνέπεια να πλησιάζει σε Ρόδο και Κάρπαθο από τις οποίες απέχει 48 και 40 ναυτικά μίλια αντίστοιχα.