Τουρκία: «Το Καστελλόριζο να το λέμε Κιζιλχισάρ – Έχει φυσικό αέριο»

Τούρκος, ειδικός στην ενέργεια, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι στον περίγυρό του, το Καστελόριζο έχει αποθέματα φυσικού αερίου. Παράλληλα, προκάλεσε με το όνομα του νησιού.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ:

«Το Καστελόριζο που συχνά ακούμε τελευταία ήρθε πάλι στην επικαιρότητα με την επίσκεψη εκεί της Ελληνίδας ΠτΔ. Σύμφωνα με ειδικούς στην ενέργεια, ο βασικός λόγος για την επιθετικά βήματα που κάνει η Ελλάδα για αυτό το νησί που βρίσκεται στα 2 χιλιόμετρα από την Τουρκία, είναι τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής».

Ο πρόεδρος του συνδέσμου Οικονομίας-Ενεργειας καθηγητής Γκιουρκάν Κουμπάρογλου δήλωσε πως το όνομα Meis δόθηκε από την Ελλάδα και για αυτό το λόγο στην τουρκική κοινή γνώμη είναι πιο σωστό να χρησιμοποιείται για το νησί το όνομα Κιζιλχισάρ. Ο καθηγητής υπενθυμίζει ότι το νησί Καστελόριζο βρίσκεται πολύ κοντά σε μία περιοχή που αρχίζει από τον κόλπο της Αττάλειας και εκτείνεται ως τον κόλπο της Φοινίκης Και δήλωσε πως στα ανατολικά του νησιού υπάρχουν στο βυθό ηφαίστεια λάσπης που εκπέμπουν μεθάνιο.

Ο Κουμπάρογλου τόνισε πως τα ηφαίστεια λάσπης τα οποία εκπέμπουν μεθάνιο υποδηλώνουν δυνητικά την παρουσία φυσικού αερίου και είπε πως «το μεθάνιο είναι πηγή ενέργειας και συνιστώσα μεταξύ 70 έως 90% του φυσικού αερίου». Με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στα πλαίσια διαφόρων ερευνών έχει εκδοθεί χάρτης με τα ηφαίστεια λάσπης που εκκρίνουν μεθάνιο στη Μεσόγειο. Τα ηφαίστεια λάσπης στη Μεσόγειο βρίσκονται στη λεκάνη του δέλτα του Νείλου η οποία περιέχει το πεδίο φυσικού αερίου Ζοχρ, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου.

Ηφαίστεια λάσπης βρίσκονται επίσης κατά μήκος της γραμμής ανάμεσα στην ηπειρωτική χώρα της Αιγύπτου και της Τουρκίας στα ανατολικά από το Καστελόριζο. Για αυτό το λόγο στα ανατολικά του νησιού Καστελόριζο έγιναν πολλές γεωλογικές έρευνες και επιβεβαιώθηκε η παρουσία ενυδατωμένων αερίων στον πυθμένα της θάλασσας.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου Οικονομίας-Ενέργειας καθηγητής Κουμπάρογλου, δήλωσε: ¨Αυτές οι ενεργειακές πηγές είναι ακριβώς πού κάνουν την Αθήνα να φτάνει σε σημείο σχεδόν πολέμου για ένα μέρος που βρίσκεται στα 500 km μακριά από την Ελλάδα και στη μύτη σχεδόν της Ανατολίας. Υπάρχουν σενάρια για αποκλεισμό της Τουρκίας από περιοχές που έχουν υψηλό ενεργειακό δυναμικό. Ο αγώνας που άρχισε στην Μέση Ανατολή πριν από 150 χρόνια, όταν έγινε αντιληπτή η παρουσία πετρελαίου στις κοιλάδες του Ευφράτη και του Τίγρη, συνεχίζεται σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Άγκυρα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική και να λαμβάνει τα ανάλογα μέτρα”.

Πληροφορίες: tourkikanea