Τουρκία: Βαριές ποινές στους κατηγορούμενους για φόνο και βιασμό φοιτήτριας

Βαριές ποινές κάθειρξης επέβαλε το τουρκικό δικαστήριο στους δύο άνδρες που κρίθηκαν ένοχοι για τον φόνο και τον βιασμό μιας φοιτήτριας.

Το όνομα της φοιτήτριας ήταν Σουλέ Τσετ και η υπόθεση της είχε συγκλονίσει τη χώρα όπου η βία κατά των γυναικών είναι ένα διαδεδομένο φαινόμενο.

Ο Τσαγκατάι Ακσού, ένας επιχειρηματίας ο οποίος είχε προσλάβει τη νεαρή γυναίκα ως βοηθό προτού την απολύσει, καταδικάστηκε σε ισόβια για «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως» και «βιασμό» από δικαστήριο της Άγκυρας, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Ο άλλος κατηγορούμενος, ο Μπερκ Ακάντ, καταδικάστηκε σε περισσότερα από 18 χρόνια κάθειρξης ως συνεργός του, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τον Μάιο του 2018 το πτώμα της 23χρονης Τσετ εντοπίστηκε στον ακάλυπτο μίας πολυκατοικίας σε πολυτελή συνοικία της Άγκυρας. Η φοιτήτρια είχε πέσει από τον εικοστό όροφο όπου βρίσκεται το γραφείο του Ακσού. Οι δύο κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι αυτοκτόνησε.

Οι τουρκικές αρχές είχαν αρχικά κηρύξει τον θάνατο της Τσετ αυτοκτονία, όμως μετά την πίεση της οικογένειάς της και οργανώσεων προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών ξεκίνησε έρευνα για ανθρωποκτονία.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η νεκροψία-νεκροτομή που έγινε στη νεαρή γυναίκα έδειξε ότι είχε υποστεί σεξουαλική επίθεση πριν τον θάνατό της, ενώ βρέθηκαν ίχνη γενετικού υλικού από έναν από τους δύο κατηγορούμενους κάτω από τα νύχια της.

Εξάλλου η Τσετ λίγες ώρες πριν τον θάνατό της είχε στείλει SMS σε μία φίλη της στο οποίο έγραφε ότι την κρατούσαν παρά τη θέλησή της.

Η υπόθεσή της είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία: στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας τον Φεβρουάριο ένας από τους δικηγόρους της υπεράσπισης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Τσετ δεν ήταν παρθένα.

Στην Τουρκία τα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν καθημερινά για περιστατικά δολοφονιών γυναικών από άνδρες, συχνά συντρόφων ή συζύγων τους.

Συνολικά 390 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί στη χώρα από την αρχή του έτους, σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών «Θα σταματήσουμε τις γυναικοκτονίες».

Οργανώσεις κατηγορούν τακτικά τις τουρκικές αρχές ότι δεν λαμβάνουν επαρκή μέτρα για να σταματήσουν τους φόνους αυτούς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

-Ad-