Μέχρι τις 28 Μαΐου θα συνεχιστεί, όπως όλα δείχνουν, το εκλογικό θρίλερ στην Τουρκία, με τις πρώτες κάλπες να μη δίνουν σε κανέναν από τους δύο βασικούς υποψήφιους -τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου- το πολυπόθητο 50%.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu, και με καταμετρημένο το 97,95% των ψήφων, ο Ερντογάν τερματίζει πρώτος, συγκεντρώνοντας το 49,34%.
Ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ακολουθεί με 44,99% -παρότι υπάρχουν, όμως, κάποιες αποκλίσεις ανάμεσα στα δεδομένα που δημοσιοποιούν τα κρατικά ΜΜΕ και το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας.
Ο Σινάν Ογάν, ο τρίτος υποψήφιος και ο άνθρωπος που όπως όλα δείχνουν θα είναι και ο… ρυθμιστής του δεύτερου γύρου των εκλογών, κατάφερε να συγκεντρώσει το 5,28% της ψήφου.
Μάλιστα, το πρωί της Δευτέρας ο Ογάν έδειξε τις προθέσεις του και προχώρησε σε μια δήλωση – βόμβα, υποστηρίζοντας ότι θα στηρίξει τον Κιλιτσντάρογλου εάν αποκλειστεί από το πολιτικό σύστημα το φιλοκουρδικό HDP – το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του τουρκικού κοινοβουλίου, που μάλιστα στήριξε τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης.
Παρότι ακόμη δεν υπάρχει επίσημη απάντηση από πλευράς του Κιλιτσντάρογλου, η αλήθεια είναι ότι θα χάσει περισσότερες ψήφους, αποκλείντας το HDP.
Βέβαιοι ότι θα νικήσουν και οι δύο υποψήφιοι
Τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Κιλιτσντάρογλου εμφανίστηκαν βέβαιοι ότι μπορούν να κερδίσουν τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, δύο εβδομάδες από τώρα.
«Πιστεύω ότι είχα αρκετές ψήφους για να κερδίσω» είπε τα ξημερώματα της Δευτέρας ο Τούρκος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι αποδέχεται το δεύτερο γύρο.
Έσπευσε, μάλιστα, να εξαπολύσει κατηγορίες εναντίον ατόμων που δεν κατονόμασε, λέγοντας ότι με τους ισχυρισμούς τους ότι βρίσκονται μπροστά στο εκλογικό αποτέλεσμα, προσπαθούν να «εξαπατήσουν το έθνος».
Με τη σειρά του, ο κεντρικός πολιτικός του αντίπαλος είπε και αυτός ότι αποδέχεται έναν δεύτερο γύρο και ότι θα τον κερδίσει:
«Παρά τα ψέματα και τις επιθέσεις, ο Ερντογάν δεν πήρε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κανένας δεν πρέπει να εφησυχάζει ότι η υπόθεση έχει τελειώσει. Οι εκλογές δεν κερδίζονται στα μπαλκόνια».
Καθυστερήσεις στην καταμέτρηση – Τι γίνεται με τις επιστολικές ψήφους
Ο Κιλιτσντάρογλου και ο Σινάν Ογάν εξέγρασαν ανησυχίες για τις καθυστερήσεις στην καταμέτρηση.
Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας απάντησε ότι έχει καταμετρηθεί ποσοστό άνω του 91% αλλά υπάρχουν καθυστερήσεις στην καταμέτρηση ψήφων από το εξωτερικό. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των εκτός συνόρων ψηφοφόρων φέτος ενώ ήταν και περισσότερα τα κόμματα.
Ο Κιλιτσντάρογλου, όμως, επανήλθε, λέγοντας ότι οι καταμετρήσεις μπλοκάρονται ξανά και ξανά από τις ενστάσεις.
«Μην προσπαθήσετε να μπλοκάρετε τη βούληση του λαού. Απευθύνομαι στους εργάτες της δημοκρατίας που βρίσκονται εκεί έξω. Μην αφήνετε ποτέ τις κάλπες και τα εκλογικά συμβούλια. Να είμαστε εκεί μέχρι να καταμετρηθεί και η τελευταία ψήφος» έγραψε ο ίδιος στο Twitter.
Με τη σειρά του ο Ογάν υποστήριξε ότι η καταμέτρηση των ψήφων του εξωτερικού «χειραγωγείται».
«Η καταμέτρηση δεν γίνεται σε υγιές περιβάλλον. Προειδοποιώ το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο. Να λάβετε άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσετε ότι όλες οι διαδικασίες καταμέτρησης θα γίνουν γρήγορα. Παράλληλα, δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένο με τη χειραγώγηση των ψήφων του εξωτερικού» τόνισε ο ίδιος.
Η πρώτη πραγματική απειλή για τον Ερντογάν
Είναι η πρώτη φορά που η τουρκική αντιπολίτευση -ή τουλάχιστον ένα μέρος αυτής- καταφέρνει να συντονιστεί και να κατεβάσει στις εκλογές ένα πρόσωπο -εν προκειμένω τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Πριν από την ψηφοφορία, οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο Ερντογάν δύσκολα θα αποχωρούσε από την εξουσία χωρίς σκληρή μάχη, ακόμη και αν ο Κιλιτσντάρογλου κατάφερνε να πάρει το προβάδισμα.
Πολλοί υποψιάζονταν ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα δίσταζε να προχωρήσει σε ένσταση και να ζητήσει επανακαταμέτρηση -κάτι που έχει κάνει άλλωστε και στο παρελθόν.
Τις τουρκικές εκλογές παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τόσο οι ΗΠΑ και η Ευρώπη όσο και η Μόσχα, που το τελευταίο διάστημα έχει έρθει ακόμη πιο κοντά με την Άγκυρα.
Κάτι που προκαλεί έντονο «πονοκέφαλο» στην Ουάσινγκτον, δεδομένου ότι η Τουρκία είναι η χώρα με το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ και το 2019 δεν δίστασε να αγοράσει οπλικά συστήματα από τη Μόσχα, παρά τις αντιρρήσεις της Συμμαχίας και των ΗΠΑ.
Ο Ερντογάν έχει προκαλέσει ενόχληση στη Δύση και λόγω της στάσης που τηρεί απέναντι στη Ρωσία, την ώρα που η χώρα έχει εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά και επειδή προκάλεσε σοβαρές καθυστερήσεις στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.