Τουρκική αντίδραση για ελληνικά θαλάσσια πάρκα – Πώς το μετεκλογικό κλίμα στην Τουρκία «σπρώχνει» τον Ερντογάν σε αλλαγή στρατηγικής

Η Τουρκία επανέφερε την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, με αφορμή την ανακοίνωση της Ελλάδας για την δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του EΡΤΝews για την αντίδραση της Τουρκίας σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία χρησιμοποιεί περιβαλλοντικά ή επιστημονικά θέματα, κυρίως σε ό,τι αφορά τη θάλασσα του Αιγαίου, προκειμένου να προβάλλει τις διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις εναντίον της Ελλάδας και να θέσει και θέμα των λεγόμενων δήθεν γκρίζων ζωνών. Έτσι την επόμενη εβδομάδα της αναγγελίας ίδρυσης των δυο θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο τα οποία δεν έχουν ακόμη οριοθετηθεί προκάλεσε την αντίδραση της Τουρκίας που στην ανακοίνωση της κάνει λόγο για νησιά και νησίδες που δεν έχουν αποδοθεί στην Ελλάδα με διεθνείς συνθήκες και για γεωγραφικούς σχηματισμούς αδιευκρίνιστης κυριαρχίας και δηλώνει ότι δεν θα αποδεχθεί τετελεσμένα».

«Η ελληνική απάντηση ήρθε το πρωί από το υπουργείο Εξωτερικών το οποίο επικρίνει την Τουρκία διότι πολιτικοποιεί θέματα περιβαλλοντικά, τα οποία πρέπει να ενώνουν βεβαίως και αφορούν όλη την υφήλιο. Και από την άλλη πλευρά επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει και να προασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην εξωτερική πολιτική αρχών την οποία ακολουθεί» υπογράμμισε ο Νίκος Μελέτης.

Για το αν κρύβει κάτι αυτή η κίνηση της Τουρκίας ο δημοσιογράφος τόνισε ότι «νομίζω ότι δεν μπορεί να την απομονώσουμε από τις εξελίξεις στην Τουρκία, διότι το κόμμα CHP το οποίο είναι πρώτο τώρα πλέον μετά τις δημοτικές εκλογές, συχνά πυκνά επιτίθεται στον Ερντογάν για την πολιτική του στα θέματα Αιγαίου, όπως λέει. Θεωρεί ότι έχει υποχωρητική πολιτική. Και ο αντιπρόεδρος μάλιστα του κόμματος πριν από τρεις μέρες, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η Ελλάδα κάνει κινήσεις για έρευνες στο Αιγαίο. Από την άλλη πλευρά, νομίζω ότι είδαν και ένα χάρτη στην Τουρκία με τα θαλάσσια αυτά πάρκα, τα οποία δεν είναι επίσημα, είναι γραφιστικό εύρημα μιας εφημερίδας και για ερεθίστηκαν ακόμη περισσότερο».

Ακόμα ο Νίκος Μελέτης ανέφερε ότι «νομίζω ότι είναι ένα κλίμα που δεν είναι ευχάριστο. Από την άλλη πλευρά, κανείς δεν περίμενε στην Αθήνα και σε ανώτατο επίπεδο από τον πρωθυπουργό έως και τον υπουργό Εξωτερικών λένε ότι δεν είναι αιθεροβάμονες στην Ελλάδα που να πιστεύουν ότι σε μια μέρα θα λυθούν τα προβλήματα ετών και ότι αυτό το καλό κλίμα που έχουμε ένα χρόνο τώρα δεν σημαίνει ότι έχουν αλλάξει θέσεις[…]»

Κλείνοντας ο Νίκος Μελέτης ανέφερε ότι «στα χέρια του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών έχει φτάσει η επίσημη επιστολή της αμερικανικής κυβέρνησης για τα F-35. Έτσι ουσιαστικά ανοίγει το χρονοδιάγραμμα των 60 ημερών ώστε μετά από διαπραγματεύσεις να υπάρξει συμφωνία για την πώληση των 20 F-35 στην Ελλάδα».