Τουρκική αντιπροσωπεία στη Μόσχα

Σύμφωνα με δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στη Μόσχα τις επόμενες ημέρες για να συζητήσει την κλιμάκωση της έντασης στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας.

O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις επιχειρήσεις που διεξάγει στην περιοχή ο συριακός στρατός με την υποστήριξη της Ρωσίας.

Εξάλλου, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου από τα Τίρανα, ο Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι η Γερμανία προσέφερε στη χώρα του 40 εκατομμύρια ευρώ για να στηρίξει τα τουρκικά σχέδια για την εγκατάσταση των Σύρων που φεύγουν από την Ιντλίμπ.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ρωσική αντιπροσωπεία βρισκόταν στην Άγκυρα προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση, όμως τελικά αποχώρησε άπρακτη.

Τούρκοι αξιωματούχοι διεμήνυσαν σε μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας πως οι επιθέσεις των συριακών δυνάμεων εναντίον τουρκικών φυλακίων στη βορειοδυτική Συρία πρέπει να σταματήσουν άμεσα, προειδοποιώντας πως τέτοιες επιθέσεις δεν θα παραμείνουν αναπάντητες, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.

Σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε έπειτα από τις συνομιλίες που είχαν ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας, η τουρκική προεδρία ανέφερε ότι ειπώθηκε στους Ρώσους ότι οι επιθέσεις σε τουρκικές δυνάμεις είναι απαράδεκτες και πως η Μόσχα πρέπει να εκπληρώσει τα καθήκοντά της όπως ορίζονται στη συμφωνία που υπέγραψαν Άγκυρα και Μόσχα το 2018 για τη ζώνη αποκλιμάκωσης στη Συρία.