Ικανοποίηση επικρατεί στην Αθήνα εν όψει της αυριανής υπερψήφισης των δύο συμφωνιών, με την Αίγυπτο και την Ιταλία για την οριοθέτηση ΑΟΖ, καθώς, η πρώτη φαίνεται ότι έχει προκαλέσει σοβαρή ενόχληση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ταυτοχρόνως, η κυβέρνηση εκτιμά ως ιδιαίτερα σημαντική στην παρούσα συγκυρία την απόφαση για επέκταση των χωρικών υδάτων προς δυσμάς από τα έξι στα δώδεκα μίλια, καθώς, όπως τονίζουν πολύ καλά ενημερωμένες πηγές, συνιστά επιβεβαίωση της αποφασιστικότητας της Ελλάδας, πάντα στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας.
Πλέον, το βλέμμα είναι στραμμένο στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Βερολίνο, αύριο και μεθαύριο. Οπως έχει ενημερωθεί η κυβέρνηση, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αναμένεται να παρουσιάσει μια «εργαλειοθήκη επιλογών» για την επίλυση της κρίσης με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες εκτείνονται πέραν των κυρώσεων.
Ειδικότερα, πληροφορίες φέρουν τον Υπατο εκπρόσωπο Εξωτερικών ΥΠοθέσεων κ. Μπορέλ, αποφασισμένο να παρουσιάσει σειρά επιλογών για τη συνολική αντιμετώπιση των ζητημάτων που έχουν ανακύψει με την Άγκυρα: από τις παράνομες έρευνες και τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, μέχρι τη μετανάστευση και την ανάμειξη της Τουρκίας στη Λιβύη και τη Συρία – χωρίς ωστόσο να είναι σαφές αν θα πρόκειται για κυρώσεις ή για άλλου τύπου επιλογές σε σχέση με πρόσωπα και νομικές οντότητες.
Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, η Αθήνα έχει ζητήσει κατάλογο κυρώσεων κατά διαφόρων τομέων της οικονομίας, που θα πλήξουν τις τουρκικές τράπεζες, αλλά σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι προτάσεις Μπορέλ θα είναι «ευρύτερες».
Σε κάθε περίπτωση, στη διήμερη Σύνοδο, θα γίνει μία σε βάθος συζήτηση, αλλά δεν θα ληφθούν αποφάσεις. Ο “κύβος θα ριφθεί” στην Ειδική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
Από το κλίμα στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ, ωστόσο, θα διαφανεί “πού πάει το πράγμα”…