Τουρκική πρόκληση: «Τώρα είναι η σειρά μας, μετά τη Μεσόγειο, το Αιγαίο»

Προκλητικές τοποθετήσεις από τον διευθυντή της φιλο-κυβερνητικής εφημερίδας “Γενί Σαφάκ”, Ιμπραχίμ Καραγκιούλ στο Twitter, ο οποίος ισχυρίζεται ότι εφόσον η Ελλάδα έχει παραβιάσει τη συνθήκη για τον αφοπλισμό των νησιών του Αιγαίου, “τώρα είναι η σειρά μας. Μετά τη Μεσόγειο το Αιγαίο”

Όπως έγραψε συγκεκριμένα:

“Τώρα όλο το CHP (σ.σ. Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) θα βρεθεί στο πλευρό της Ελλάδας και θα επιτεθεί στην Τουρκία! Οι MKO της Τουρκίας, των Τουρκικών Δημοκρατιών και των Βαλκανίων ξεκινούν δικαστικό αγώνα για την παράδοση στην Τουρκία 12 νησιών. Η Αθήνα μετατρέποντας τα νησιά σε στρατιωτικές βάσεις, παραβίασε τον όρο περί ‘αφοπλισμού’. Άρα τώρα ήρθε η σειρά μας. Μετά τη Μεσόγειο το Αιγαίο!”.

Την ίδια ώρα, η ίδια εφημερίδα που ανήκει σε όμιλο φίλα προσκείμενο στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν σχολιάζει ότι η μη συμμετοχή Ιταλίας και Ισραήλ στην πενταμερή ερμηνεύεται ως ρήγμα στον “άξονα του κακού”, όπως χαρακτηρίζει τη συμμαχία της Γαλλίας, Αιγύπτου, Ελλάδας, ΗΑΕ και Κύπρου, ενώ χαρακτηρίζει “σκανδαλώδη” την κοινή διακήρυξη της πενταμερούς.

Γενί Σαφάκ: “Βαθύ ρήγμα” στην πενταμερή, δεν έπεισαν Ιταλία-Ισραήλ

Η Γαλλία δεν κατάφερε να πείσει την Ιταλία και το Ισραήλ να υπογράψουν την κοινή διακήρυξη της πενταμερούς, γράφει η “Γενί Σαφάκ”, υποστηρίζοντας πως Ισραήλ και Ιταλία άρχισαν να αντιλαμβάνονται πως ο μόνος δρόμος για μεταφορά του φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη είναι μέσω της Τουρκίας.

Οπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Γενί Σαφάκ υπό τον τίτλο “Βαθύ ρήγμα”, η Γαλλία κατάφερε να πάρει δίπλα της την Αίγυπτο, την Ελλάδα, τα ΗΑΕ και την Κύπρο για να υπογράψουν την “σκανδαλώδη διακήρυξη”, όπως αποκαλεί την κοινή διακήρυξη της πενταμερούς, ωστόσο “δεν διέλαθε της προσοχής το βαθύ ρήγμα στη συμμαχία του κακού”, όπως υποστηρίζει. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, η κυβέρνηση της Γαλλίας δεν κατάφερε να πείσει την Ιταλία και το Ισραήλ να υπογράψουν τη διακήρυξη εναντίον της Τουρκίας.

Αναφέρει, περαιτέρω, ότι ενώ η Ιταλία δεν συμμετείχε στην υπογραφή του προγράμματος EuroMed στην Αθήνα το οποίο σχεδιάστηκε για να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Ευρώπη, από την άλλη διεξάγει κοινές ασκήσεις σε συχνή βάση με το τουρκικό πολεμικό ναυτικό στην ανατολική Μεσόγειο.

Η εφημερίδα γράφει ακόμη ότι από την άλλη το Ισραήλ το οποίο βλέπει τα όνειρά του για το EuroMed να εξανεμίζονται, στέλνει μήνυμα εξομάλυνσης των σχέσεών του με την Τουρκία. Από την πλευρά της η Άγκυρα σε μήνυμά της προς το Τελ Αβίβ μετά την συμφωνία της με τη Λιβύη, αναφέρει ότι δεν θα “επιτρέψει” την πραγματοποίηση του EuroMed, ωστόσο αφήνει “ανοιχτή την πόρτα” για συζήτηση άλλων προγραμμάτων, σύμφωνα με την Γενί Σαφάκ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στην εφημερίδα, πως “η μη συμμετοχή Ισραήλ και η Ιταλίας στην συμμαχία της οποίας ηγείται η Γαλλία εναντίον της Τουρκίας, ερμηνεύεται ότι έχει ξεκινήσει να γίνεται αποδεκτό πως ο μόνος δρόμος για μεταφορά του φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη είναι μέσω της Τουρκίας”.