Τουρκική προκλητικότητα: Επιστολή στο ΝΑΤΟ και αμυντική συμφωνία με Γαλλία – Tα νέα «μηνύματα» της Αθήνας

Mε την επίδοση από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια της ελληνικής επιστολής προς τον Γ. Γ του ΟΗΕ, όπου παρουσιάζεται η έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας, όπως και οι απειλές που αυτή διαμορφώνει για τη σταθερότητα στην περιοχή, η Αθήνα στέλνει ένα ακόμα μήνυμα στον διεθνή και ευρωπαϊκό παράγοντα ότι επιθυμεί σταθερά τον διάλογο, αλλά όχι υπό συνθήκες εκβιασμών από την πλευρά του Ερντογάν.

Η κυβέρνηση επέλεξε να δημοσιοποιήσει τη δυσαρέσκειά της για την πρωτοβουλία του Γ.Γ του ΝΑΤΟ να προαναγγείλει διάλογο Αθήνας-‘Αγκυρας, και μάλιστα, ως γεγονός, προκειμένου να φρενάρει τα παρασκηνιακά παιχνίδια και να καταστήσει για μία ακόμη φορά σαφές ότι δεν πρόκειται να συρθεί στο τραπέζι του διαλόγου, αν προηγουμένως ο Τούρκος πρόεδρος δεν δώσει απτές αποδείξεις αποκλιμάκωσης της έντασης, με την απόσυρση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργείο Εξωτερικών και το ΥΠΕΘΑ εξακολουθεί να επικρατεί κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης, εν αναμονή, της δημοσίευσης στην τουρκική εφημερίδα της κυβέρνησης της άδειας της κρατικής εταιρείας πετρελαίων ΤΡΑΟ που έχει χωρίσει σε “οικόπεδα” τη θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνεται στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και των επόμενων κινήσεων της Τουρκίας. Ταυτοχρόνως, η Αθήνα αναμένει νέες πρωτοβουλίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Βερολίνο προς τον Ερντογάν, καθώς η τελευταία παρέμβαση της Γερμανίδας Καγγελαρίου Μέρκελ, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Παράλληλα με αυτά, τις επόμενες ημέρες ετοιμάζεται να στείλει ηχηρό μήνυμα, με την εξαγγελία τριπλής πρωτοβουλίας για την ενίσχυση των ΄Ενοπλων Δυνάμεων της χώρας, η οποία θα περιλαμβάνει αγορά νέων μαχητικών, ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας και προσλήψεις στις Ένοπλες δυνάμεις.

Μάλιστα, τις τελευταίες ώρες, πληθαίνουν οι φήμες ότι Μέγαρο Μαξίμου και Ηλίσια Πεδία βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή, προκειμένου να κλειστεί ραντεβού του ΄Ελληνα πρωθυπουργό με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, πιθανότατα στις 10 Σεπτεμβρίου, πριν την έναρξη της Συνόδου των χωρών του Νότου. Αν τελικώς κλειστεί το ραντεβού, θα συνιστά έμπρακτη απόδειξη ότι οι διαβουλεύσεις για την σύναψη αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας – οι οποίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο – θα έχουν ολοκληρωθεί. Αλλωστε, έχει ήδη ανακοινωθεί δι αρμοδίων χειλέων ότι ο κ. Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη στις 12 Σεπτεμβρίου, θα εξαγγείλει το πρόγραμμα ενίσχυσης των Ένόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμυντική συμφωνία Αθήνας-Παρισιού θα περιλαμβάνει αγορά μαχητικών Rafale και ενδεχομένως πυραύλους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς.

-Ad-