Τουρκικό ΥΠΕΞ: Το ίδιο απάνθρωπη η στάση Αυστρίας – Ελλάδας απέναντι στους πρόσφυγες

«Ατυχείς» χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αυστριακού Καγκελάριου, Σεμπάστιαν Κουρτς, για τους πρόσφυγες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Αυτή η χώρα, η οποία έκλεισε από την αρχή τα σύνορά της στους πρόσφυγες και, μάλιστα, πρότεινε να χτιστεί ένα τείχος στα σύνορα, συμπεριφέρεται ενάντια στις κοινές αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ανθρωπιάς και κατά παράβαση των θεμελιωδών συνθηκών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και της Σύμβασης της Γενεύης του 1951», αναφέρει ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, ο οποίος συστήνει μάλιστα η Frontex να επιβάλλει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε όλες τις χώρες-μέλη.

«Η FRONTEX, στην οποία συμμετέχουν όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε και οι Αυστριακοί, πρέπει να επιβάλει αυτές τις συμφωνίες και το δίκαιο της Ε.Ε., να παρέχει προστασία στους αιτούντες άσυλο που έρχονται στα σύνορά τους, να μην τους ωθεί πίσω και να μην τους μεταχειρίζεται με απάνθρωπο τρόπο», αναφέρει. Ο Χαμί Ακσόι παραλληλίζει, μάλιστα, τη στάση της Αυστρίας με εκείνη της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για ίδια απάνθρωπη μεταχείριση και των δύο χωρών απέναντι στους πρόσφυγες.

«Στην πραγματικότητα, η στάση της Αυστρίας απέναντι στους αιτούντες άσυλο δεν διαφέρει από εκείνη της Ελλάδας, της οποίας η απάνθρωπη μεταχείριση των προσφύγων στα σύνορά μας είναι χαραγμένη στη μνήμη», υποστηρίζει, ενώ συμβουλεύει τον Αυστριακό καγκελάριο να διαβάσει προσεκτικά τη δήλωση της Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης με ημερομηνία 19 Ιουνίου 2020, παραθέτοντας μάλιστα και τη σχετική δήλωση της Ντούνια Μιγιάτοβιτς. «Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των προσφύγων δεν είναι επιλογή, αλλά ηθική και νομική υποχρέωση που πρέπει να σέβονται τα κράτη μέλη».