Τούρκοι διπλωμάτες κατασκόπευαν πολίτες!

Η κυβέρνηση Ερντογάν χρησιμοποίησε τους διπλωμάτες της στην Ελβετία για να κατασκοπεύσει αντιπάλους του Τούρκου προέδρου και να συγκεντρώσει στοιχεία εναντίον τους με στόχο να προχωρήσει στην δίωξή τους.

Όπως γράφει η τουρκική αντιπολιτευτική ιστοσελίδα Nordic Monitor, δικαστικά έγγραφα επιβεβαιώνουν ότι διπλωμάτες συγκέντρωσαν στοιχεία για εκπαιδευτικούς, εκπροσώπους τοπικών οργανώσεων, δημοσιογράφους, επαγγελματίες και επιχειρηματίες που κατοικούν στην Ελβετία.

Τα «προφίλ» που αναπτύχθηκαν εστάλησαν στη συνέχεια στο υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα και τα στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν για να σχηματιστούν δικογραφίες για τρομοκρατία.

Το 2018 ο γενικός εισαγγελέας της Ελβετίας άνοιξε ποινική έρευνα για το περιστατικό, ώστε να διαπιστώσει εάν Τούρκοι διπλωμάτες όντως κατασκόπευαν την τουρκική κοινότητα της χώρας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελβετίας ανακοίνωσε πως δεν επρόκειτο για «διπλωματικά καθήκοντα» και έτσι οι άνθρωποι που εμπλέκονταν δεν μπορούσαν να καταθέσουν αίτημα ασύλου.

Σύμφωνα με απόφαση του εισαγγελέα Μπιρόλ Τουφάν από τις 14 Δεκεμβρίου του 2018, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Άγκυρας άνοιξε ξεχωριστή έρευνα (αριθμός αρχείου 2018/27915) για 96 Τούρκους και Ελβετούς που αναφέρονταν στα αρχεία που έστειλαν οι Τούρκοι διπλωμάτες -χωρίς, ωστόσο, να υπάρχουν επαρκή στοιχεία.

Έγγραφα που παρουσιάζει η ιστοσελίδα αναφέρουν πως βρέθηκαν αντιμέτωποι με κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.