Τούρκος πρέσβης πριν τη συνάντηση Μητσοτάκης-Ερντογάν: «Δε μπορείτε να βάζετε ένα φράχτη στη θάλασσα»

Λίγο πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Μπουράκ Οζουγκεργκίν, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star για τα καυτά θέματα της ατζέντας των δύο ηγετών.

«Όχι μόνο διμερή θέματα. Όχι μόνο το Αιγαίο ή θέματα των μειονοτήτων σε κάθε χώρα ή τα διάφορα τρομοκρατικά στοιχεία που έχουν βρει καταφύγιο στην Αθήνα ή στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αλλά επίσης για την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, το ΝΑΤΟ βέβαια» δήλωσε ο Τούρκος πρέσβης, ο οποίος πρόσθεσε: «Εκτιμάμε την πρόταση των Ελλήνων συναδέλφων μας να συναντηθούν οι δύο ηγέτες και είμαι χαρούμενος που είδα ότι πρόεδρος Ερντογάν δέχτηκε».

Ο Μπ. Οζουγκεργκίν δήλωσε πάντως ότι η Τουρκία δε θα μείνει με «σταυρωμένα χέρια»: «Πραγματικά δε θέλουμε φασαρίες ή εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ή στο Αιγαίο. Αλλά δεν είναι δυνατόν να αναμένεται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, όταν βλέπουμε ότι άλλοι κάνουν και λένε πράγματα τα οποία ξεκάθαρα επηρεάζουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας».

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου του Star ότι «ακόμη και το κοινοβούλιο της Λιβύης απέρριψε αυτή τη συμφωνία και την καταδίκασε». Ο Τούρκος πρέσβης πρόσθεσε: «Δε μπορείτε να εμφανίζεστε και να βάζετε ένα φράχτη στη θάλασσα και να λέτε αυτό είναι δικό μου, βγείτε έξω».

Ο κ. Οζουγκεργκίν ισχυρίσθηκε επίσης: «Το Δίκαιο της Θάλασσας είναι πραγματικά περίπλοκο, δεν είναι λοιπόν δυνατόν να τραβήξεις μια γραμμή και να περιμένεις να είναι o τελικός διαχωρισμός δύο θαλάσσιων ζωνών».