«Ασφυκτικός ο χρόνος προετοιμασίας των βουλευτών, αφού μεγάλος όγκος υλικού παραδίδεται στους βουλευτές ελάχιστες ημέρες πριν τη συζήτησή του και μάλιστα χειρόγραφα και όχι ψηφιοποιημένα», ανέφερε ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, κατά την εισήγησή του στην Ολομέλεια της Βουλής στη ψήφιση του Σχεδίου Προϋπολογισμού Δαπανών της Βουλής, για το 2021 και στην έγκριση του Απολογισμού Δαπανών της Βουλής για το 2019.
«Αρνητικό, επίσης, για την προάσπιση του ρόλου της Βουλής και τη συνεισφορά της στο δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας, η μη μετάδοση από το τηλεοπτικό κανάλι αλλά και τη webtv της Βουλής, των συνεδριάσεων της αρμόδιας Επιτροπής, αλλά και της αδυναμίας διαδικτυακής συμμετοχής βουλευτών στις διαδικασίες της», σημείωσε.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «παράδοξο» να συζητείται και να εγκρίνεται οικονομικός απολογισμός, χωρίς να έχει υπάρξει διοικητικός απολογισμός και συζήτηση επί στοιχειωδών θεμάτων λειτουργίας της Βουλής.
Παράλληλα, ο κ. Αλεξιάδης επεσήμανε ότι ακόμη ένα πρόβλημα, τόσο για τους βουλευτές όσο και τους υπαλλήλους της Βουλής , είναι το κτιριακό. «Οι μεν υπάλληλοι στοιβάζονται, εν μέσω πανδημίας στα γραφεία, οι δε βουλευτές βρίσκονται χωρίς γραφείο και ούτε καν δικό τους ερμάριο, τη στιγμή που διατίθενται γραφεία για τη στέγαση πρώην πρωθυπουργών, πρώην προέδρων και αντιπροέδρων. Να αξιοποιηθούν οι κτιριακές υποδομές της Βουλής για τους βουλευτές και τους υπαλλήλους, για τους οποίους επιπροσθέτως πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της εργασιακής ανασφάλειας που αντιμετωπίζουν, λόγω της ύπαρξης διαφορετικών συμβάσεων που δημιουργούν εργαζόμενους διαφορετικών ταχυτήτων», ανέφερε.
Στη συνέχεια, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να καλύπτει η Βουλή με δικά της έξοδα βεβαίως τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» για βουλευτές, πρώην υπουργούς, πρώην πρωθυπουργούς, κ.λπ. αλλά όχι για 6000 πρόσωπα (!) όπως συμβαίνει τώρα. «Υπάρχει ειδική ανεξάρτητη αρχή που λειτουργεί με την εποπτεία εισαγγελέα και μπορεί να ενισχυθεί σε προσωπικό, σε προϋπολογισμό, σε λογισμικό και να αναλάβει τον έλεγχο. Η αρχή της διαφάνειας επιβάλλει ο ίδιος ο φορέας να μην ελέγχει τα του οίκου του, ούτε να επιλέγει τον ορκωτό λογιστή που θα τον ελέγξει», σημείωσε.
Τέλος, αναφορικά με το πρακτικό των συνεδριάσεων του Δ.Σ. του Ιδρύματος της Βουλής της 4.11.2020, ο κ. Αλεξιάδης θεωρεί ότι χρειάζεται «να δημοσιοποιηθεί ονομαστικά η στάση που κράτησε κάθε μέλος στη ψηφοφορία για τον Απολογισμό, ώστε να γνωρίζουμε ποιοι, ενώ απολαμβάνουν προνομίων και διευκολύνσεων, λόγω της προηγούμενης θητείας τους, καταψήφισαν, απουσίαζαν ή δήλωσαν παρόντες».