Τρ. Αλεξιάδης: Σημαντικό να συνεχιστεί το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την πάταξη του λαθρεμπορίου

Στην ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ο Τρύφων Αλεξιάδης, ως εισηγητής στο σχέδιο νόμου για την «Περιστολή του λαθρεμπορίου και άλλων διατάξεων» κατέκρινε την όλη διαδικασία που απέδειξε πως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί τον ουσιαστικό δημοκρατικό διάλογο «ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα μπορούσε να συσπειρώσει τις πολιτικές δυνάμεις σε ένα ενιαίο μέτωπο, ενάντια στους οικονομικούς εγκληματίες, στους λαθρέμπορους και στους φοροφυγάδες, η κυβέρνηση επιλέγει να το καταθέσει για 15 μόλις ημέρες στη Διαβούλευση». 

Εκτός αυτού, όμως, συνεχίζοντας με fast track διαδικασίες το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε το νομοσχέδιο στις 00:50 της Τρίτης και το εισήγαγε προς συζήτηση στην Επιτροπή την Πέμπτη. Τα 25 άρθρα της Διαβούλευσης είχαν γίνει πλέον 41, χαρακτηριστικό της «καλής νομοθέτησης» που επικαλούνταν και όπως είπε ο Τρ. Αλεξιάδης «ελπίζω να μην  κατατεθούν τελευταία στιγμή τροπολογίες για θέματα λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής».

Η όλη ασφυκτική χρονικά διαδικασία, εκτός του ότι δεν παρέχει τον ικανό χρόνο για μελέτη, με τη μορφή που διατίθεται πλέον το νομοσχέδιο με ενσωματωμένη την εισηγητική έκθεση, δυσκολεύει τον βουλευτή. Αν δε συνδυαστεί και με το υπόλοιπο κοινοβουλευτικό έργο, με την ταυτόχρονη σχεδόν συνεδρίαση της Επιτροπής για τον προϋπολογισμό, δεν του επιτρέπει καν να διαλέξει ή να τοποθετηθεί.

«Το νομοσχέδιο είναι στην ουσία πέντε νομοσχέδια σε συσκευασία του ενός και την ευθύνη για την απαράδεκτη  τη φέρει το Προεδρείο της Βουλής και η Κυβέρνηση», τόνισε ο Τρ. Αλεξιάδης.

Υπάρχει προϊστορία στο Υπουργείο Οικονομικών, δεν ξεκίνησαν όλα από όταν ανέλαβε κάποιος Υπουργός ή κάποιος άλλος πήρε κάποιο αξίωμα. Σημαντικός ο ρόλος των Ανεξάρτητων Αρχών, όπως και ο ρόλος της Βουλής «και δεν πρέπει να παίρνει ο κάθε βουλευτής όπως γινόταν στο παρελθόν και να παρεμβαίνει σε φορολογικούς ελέγχους ή σε άλλες καταστάσεις, αλλά για παράδειγμα εάν πρέπει να γίνουν έλεγχοι πρώτα στα διυλιστήρια και μετά στα σημεία λιανικής πώλησης, στα πρατήρια καυσίμων δηλαδή, νομίζω ότι είναι κάτι που καλό είναι να το συζητήσουμε στη Βουλή και όχι να το αφήσουμε στα χέρια οποιασδήποτε Ανεξάρτητης Αρχής.

Επιμένουμε για την ανάγκη να μην επιστρέψουμε στο χθες, να μην έχουμε κομματικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, να μην έχουμε παρεμβάσεις σε φορολογικές και τελωνειακές υπηρεσίες, να μην έχουμε φωτογραφικές τροπολογίες και άλλα περίεργα που είχαμε στο παρελθόν. Να έχουμε εθνικό κοινωνικό διάλογο για αυτά τα μεγάλα ζητήματα».

Αναφερόμενος στη θητεία του ως Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, υπενθύμισε την έλλειψη Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που είχε βρει, με αποτέλεσμα τη μη υλοποίηση σωστών νομοθετημάτων, καθώς και την προσπάθεια που κατέβαλε για την ολοκλήρωση πολλών από αυτών και το ξεκίνημα άλλων, στον αγώνα για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δημιουργία του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και «στο πολύ σημαντικό, που υπάρχει ευθύνη για το ότι δεν έγινε πριν το 2015, ή αν με ρωτούσε κάποιος «ποιο είναι αυτό το πράγμα για το οποίο θα ήσουν περήφανος για το τι έκανες όσο ήσουν Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών;» Θα του έδειχνα αυτό. Το κουβαλάω πάντα μαζί μου, στο πορτοφόλι μου. Είναι η ταινία που καταφέραμε και νομοθετήσαμε επί ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των τσιγάρων. Μία σημαντική προσπάθεια, ένα ψηφιακό βήμα για τον έλεγχο των καπνικών προϊόντων με αποτέλεσμα στο ζήτημα της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου των καπνικών προϊόντων».

Στη συνέχεια ο Τρ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε σε μια σειρά ενεργειών, που ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, από τα συστήματα εισροών-εκροών από το διυλιστήριο μέχρι το τελευταίο σημείο λιανικής πώλησης, τα συστήματα εντοπισμού και καταγραφής πινακίδων των οχημάτων, τα συστήματα ψηφιακής απεικόνισης του εσωτερικού των φορτηγών κ.λπ. και ζήτησε από τον παριστάμενο υπουργό την κατάθεση απολογισμού, μαζί με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης συγκεκριμένων μέτρων. Δήλωσε θετικός στη συνέχιση και στην ενίσχυση των ελέγχων, υπενθυμίζοντας παράλληλα τις απολύσεις υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών και την αποδυνάμωση των ελεγκτικών υπηρεσιών την περίοδο 2010-2014, σε αντίθεση με την περίοδο 2015-2019 και την αύξηση του αριθμού των τελωνειακών υπαλλήλων.

Κλείνοντας ο βουλευτής αναφέρθηκε στην Τροπολογία που κατέθεσε για το ζήτημα που απασχολεί αυτή την στιγμή πάρα πολλούς λογιστές και πάρα πολλές επιχειρήσεις με την επιβολή προστίμων για εκπρόθεσμη υποβολή καταστάσεων πελατών προμηθευτών έτους 2014  και ζήτησε να γίνει αποδεκτή ώστε να λυθεί το πρόβλημα.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σουηδία: Δεν θα μας εκφοβίσουν οι προκλήσεις της Μόσχας
22 Νοεμβρίου, 2024
Προϋπολογισμός: 16 ερωτήσεις και απαντήσεις για την οικονομία
22 Νοεμβρίου, 2024
Αεροδρόμια: Άνοδος 8,9% στην επιβατική κίνηση στο δεκάμηνο
22 Νοεμβρίου, 2024
Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να βάλει φραγμό στα σχέδια της διαπλοκής
22 Νοεμβρίου, 2024
Πολάκης: Τη Δευτέρα θα ξεκινήσουμε την αντεπίθεση
22 Νοεμβρίου, 2024
Κρατούμενος στις φυλακές Χανίων έκρυβε ναρκωτικά στο κελί του
22 Νοεμβρίου, 2024
Ξέσπασε ο Κουσουλός: Ρε δεν ντρέπεστε;
22 Νοεμβρίου, 2024
Αλέξης Τσίπρας: Η λατρεία της εικόνας διείσδυσε και στην πλευρά της προόδου
22 Νοεμβρίου, 2024
Συνάντηση Στυλιανίδη με τον Τούρκο υπουργό Μεταφορών στην Κωνσταντινούπολη
22 Νοεμβρίου, 2024
Ζελένσκι: Ο Πούτιν πρέπει να νιώσει τις πραγματικές συνέπειες των πράξεών του
22 Νοεμβρίου, 2024