Τραγωδία στα Τέμπη: Αντιδρούν οι συγγενείς των θυμάτων για τις αποζημιώσεις – Τι λένε οι δικηγόροι τους

Αντιδρούν οι συγγενείς των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος για τις αποζημιώσεις της Hellenic Train

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους συγγενείς των θυμάτων η απόφαση της Hellenic Train να προχωρήσει στην καταβολή αποζημιώσεων για τους νεκρούς και τους τραυματίες της τραγωδίας στα Τέμπη.

Υπενθυμίζεται ότι οι αποζημιώσεις που ανακοίνωσε η Hellenic Train έχουν ως εξής:

  • 42.000 ευρώ προκαταβολή στις οικογένειες των θανόντων
  • 10.000 ευρώ στους τραυματισμένους που νοσηλεύονται ακόμα
  • 5.000 ευρώ στους τραυματισμένους που πήραν εξιτήριο
  • 300 ευρώ για τις αποσκευές νεκρών και τραυματισμένων

Οι οικογένειες των θυμάτων που έχασαν τους κοντινούς τους ανθρώπους αντιδρούν στην κοστολόγηση της ανθρώπινης ζωής την ώρα που οι δικηγόροι τους τούς προτρέπουν να μην αποδεχθούν τα χρήματα που προσφέρει η εταιρεία ως αποζημίωση, ειδικά και εφόσον αν (η εταιρεία) απαιτήσει να παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους και να μην διεκδικήσουν άλλη αποζημίωση.

«Με δολοφόνους δεν μιλάω»

Ο πατέρας του Δημήτρη Ασλανίδη, αντέδρασε με χαρακτηριστικό τρόπο στην είδηση για την αποζημίωση κατακεραυνώνοντας τους υπεύθυνους αλλά και όσους προσπαθούν να εξαγοράσουν τη σιωπή τους.

Ο κ. Ασλανίδης σε δηλώσεις που έκανε οργισμένος στην τηλεόραση του Alpha ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τις αποζημιώσεις να τις δώσουν στους πολιτικούς. Εμείς τα παιδιά μας θέλουμε πίσω. Κοστολογήσανε οι Ιταλοί μαφιόζοι με τους δικούς μας μαφιόζους, πόσο κοστίζει μια ζωή. Είναι δυνατόν; Έτσι θα ξεπλυθούν νομίζουνε;

Δεν τα θέλω τα λεφτά τους με τίποτα. Κανένας δεν έχει επικοινωνήσει μαζί μας. Ποιος έχει τα κότσια; Αν θέλανε οι πολιτικοί πραγματική συγγνώμη να πηγαίναν στην πόρτα των 57 και να ζητούσαν συγγνώμη. Είναι μαζική δολοφονία.

Πρέπει οι εισαγγελείς να ξεκινήσουν. Αν ήμασταν σε σοβαρή χώρα ήδη θα είχαν περάσει χειροπέδες σε όλο το υπουργείο Μεταφορών. Μου έρχεται η εικόνα πώς καήκαν ζωντανά αυτά τα παιδιά και τρελαίνομαι.

Και βγάλαν και δήθεν μέτρα στήριξης. Από την τσέπη τους τα πληρώνουν; Να δεσμευτούν οι περιουσίες των υπουργών των τελευταίων 15 ετών και όχι να παίρνουν τα λεφτά του κόσμου. Ακούει κανένας εισαγγελέας να πάει να τους μαζέψει.

Δεν έχω σκοπό να μιλήσω με την εταιρεία. Με δολοφόνους δεν μιλάω».

Συγκινεί η αδελφή της Ιφιγένειας: «Θα δώσω στο μωρό μου το όνομά της»

Την ίδια στιγμή στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της αδελφής της Ιφιγένειας Μήτσκα στον Ant1.

Όπως ανέφερε η Χριστίνα Μήτσκα, μοναδική παρηγοριά της είναι η νεογέννητη κόρη της η οποία όπως αποκάλυψε θα πάρει το όνομα της Ιφιγένειας. «Το μωρό μου είναι δύο μηνών. Δυστυχώς θρηνούμε ακόμη για την Ιφιγένεια και δεν θα σταματήσουμε να θρηνούμε. Ως οικογένεια αυτό που ζητάμε είναι να τιμωρηθούν όλοι για να δικαιωθεί η ψυχή της Ιφιγένειας, να ηρεμήσει… Το κενό της δεν το καλύπτει τίποτα δυστυχώς… Θα τη θυμόμαστε…», δήλωσε έντονα συγκινημένη.

Στη συνέχεια η Χριστίνα Μήτσκα εξέφρασε την δυσαρέσκειά της για την κίνηση της εταιρείας να προχωρήσει σε καταβολή χρημάτων στις οικογένειες των νεκρών λέγοντας ότι είπε ότι «καμία αποζημίωση δεν θα την φέρει πίσω».

Δικηγόροι θυμάτων: Καμιά αποζημίωση δεν θα σταματήσει τον αγώνα μας

Ο Στέλιος Σούρλας, δικηγόρος της οικογένειας της Ιφιγένειας Μήτσκα που σκοτώθηκε στη φονική σύγκρουση τρένων στα Τέμπη ανέφερε στον ΑΝΤ1 πως «Καμία αποζημίωση και καμία παροχή, δεν θα κάμψει τον αγώνα μας για καταλογισμό των ευθυνών. Θα έπρεπε να ντρέπονται από την πολιτεία και μόνο που το σκέφτονται αυτό, ότι θα ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου με τις αποζημιώσεις».

Σε παρόμοιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις που έκανε ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας στο Μega. Όπως τόνισε, η εταιρεία επικοινώνησε με εργαζόμενους προκειμένου να τους καταβληθούν οφειλές δεδουλευμένων, ενώ συμπλήρωσε πως οι οικογένειες των θυμάτων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς τις αποζημιώσεις που θα διεκδικήσουν. «Πέρα των αποζημιώσεων που ανακοινώθηκαν από την εταιρεία, έχω πληροφόρηση ότι για κάποια θέματα Εργατικού Δικαίου έχουν έρθει σε μία επαφή με κάποιους ανθρώπους που εργάζονταν για την Hellenic Train, εάν μέχρι εκείνη τη στιγμή υπήρχαν οφειλές δεδουλευμένων τους κάλεσαν για να καταβάλουν αυτά τα χρήματα», είπε ο κ. Λύτρας.

«Το θέμα είναι το εξής, που δεν έχω καταλάβει. Τα χρήματα αυτά τα δίνουν ως αποζημίωση και θα ζητήσουν από τους συγκεκριμένους να παραιτηθούν όλων των αξιώσεων ή θα δώσουν αυτά τα χρήματα και τέλος; Για τις δικαστικές διεκδικήσεις οι συγγενείς των θυμάτων θα πρέπει να μη δεχτούν τα χρήματα εάν τους ζητήσουν από την εταιρεία να παραιτηθούν από οποιοδήποτε δικαίωμα. Θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί», κατέληξε ο δικηγόρος.

Ο Μανώλης Βονικάκης, δικηγόρος της οικογένειας της Ελπίδας Χούπα, σε δηλώσεις του στο ParapolitikaFM είπε χαρακτηριστικά για τις αποζημιώσεις της Hellenic Train: «Καλοδεχούμενες οι αποζημιώσεις, οι οποίες στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι γίνονται για λόγους κοινωνικής ευαισθητοποίησης, τις αποδεχόμαστε, αλλά επιφυλασσόμενοι και εμείς παντός νομίμου δικαιώματός μας να προσφύγουμε στην ελληνική Δικαιοσύνη και θα κρίνει εκείνη, όταν διαβάσει τις συμβάσεις που υπέγραψε η Hellenic train με τον ΟΣΕ την ευθύνη και το μέγεθος της ευθύνης προς αποζημίωση της Hellenic train. Δηλαδή το γεγονός ότι προκαταβάλει με αυτή την επιφύλαξη και εμείς θα τη δεχτούμε μ’ αυτή την επιφύλαξη αντίστοιχα».

Ερωτηθείς αν είναι λίγα τα 42.000 ευρώ για τους ανθρώπους που έχασαν τους δικούς τους, σημείωσε: «Δεν θα παγιδευτώ και δεν πρόκειται να μας παγιδεύσουν μέσα σε αυτήν τη λογική το να κάνουμε παζάρι, να κάνουμε τέτοια συζήτηση αναφορικά με την αποζημίωση. Αυτήν τη στιγμή το τελευταίο που απασχολεί την οικογένεια που εκπροσωπώ είναι τα χρήματα. Μιλούμε για δικαίωση από την πρώτη στιγμή. Εγώ θέλω να τονίσω αυτό που διάβασα χθες στα «ΝΕΑ», όπου νομίζω αυτό είναι το ουσιώδες, να είναι η εθνική αυτή τραγωδία μια αφορμή για αυτοκάθαρση του πολιτικού συστήματος. Δηλαδή δεν υπάρχει μόνο η δικαιοσύνη εδώ, η οποία θα αποδώσει ευθύνες, πρέπει να αναλογιστεί και ο πολιτικός κόσμος ότι ήρθε η ώρα της ωριμότητας».

Τέλος ο Βασίλης Νουλέζας που εκπροσωπεί τρεις οικογένειες θυμάτων της τραγωδίας, είπε ότι «αν οι συγγενείς των θανόντων προσφύγουν στα αστικά δικαστήρια, η αποζημίωση θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ».