Τραμπ: Έχω δει αποδείξεις ότι ο κορονοϊός προήλθε από εργαστήριο της Ουχάν

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε χθες υποστηρίζοντας ότι έχει δει αποδείξεις που συνδέουν τον κορονοϊό με ένα εργαστήριο στην πόλη της Ουχάν στην Κίνα, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου στην ενημέρωση στον Λευκό Οίκο αν έχει δει αποδείξεις που δείχνουν ότι ο ιός προήλθε από εργαστήριο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε “Ναι, έχω”. Όταν τον πίεσαν για λεπτομέρειες πρόσθεσε “δεν μπορώ να σας πω. Δεν μου επιτρέπεται να σας πω”. Οι Κινέζοι έχουν αρνηθεί και στο παρελθόν κάθε σχέση μεταξύ του κορονοϊού και εργαστηρίων.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνησή του προσπαθεί να εξακριβώσει εάν και κατά πόσον ο κορονοϊός που έχει προκαλέσει παγκόσμια πανδημία προήλθε «από εργαστήριο» στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο απαίτησε το Πεκίνο «να ξεκαθαρίσει» τι συνέβη.

Η προέλευση του ιού παραμένει μυστήριο. Ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, ο επικεφαλής του αμερικανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, δήλωσε την Τρίτη πως οι πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει οι υπηρεσίες κατασκοπείας των ΗΠΑ κατατείνουν στο ότι ο κορονοϊός μεταδόθηκε στον άνθρωπο από κάποιο ζώο και όχι ότι δημιουργήθηκε σε εργαστήριο στην Κίνα, πρόσθεσε όμως πως δεν υπάρχει τρόπος να ειπωθεί αυτό με απόλυτη βεβαιότητα.Το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News υποστήριξε χθες ότι ο SARS-CoV-2 προήλθε από εργαστήριο στην Ουχάν. Μετέδωσε ότι δεν αναπτύχθηκε για να χρησιμοποιηθεί ως όπλο βιολογικού πολέμου, αλλά ως μέρος της προσπάθειας της Κίνας να δείξει πως οι προσπάθειές της να εντοπίζει και να καταπολεμά ιούς είναι εφάμιλλες αν όχι ανώτερες από αυτές των ΗΠΑ.Τόσο το Fox News όσο και άλλα μέσα ενημέρωσης διατείνονται ότι στο εργαστήριο της Ουχάν γίνονταν πειράματα με ιούς και ότι η χαλαρότητα στην τήρηση των κανονισμών ασφαλείας οδήγησε στο να μολυνθεί κάποιος και ο ιός να εμφανιστεί στην αγορά τροφίμων και να αρχίζει να διασπείρεται.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί καθημερινά στον Λευκό Οίκο για την πορεία της πανδημίας στις ΗΠΑ, ο Τραμπ είπε πως είναι ενήμερος για τα δημοσιεύματα. «Εξετάζουμε πολύ διεξοδικά αυτή τη φρικιαστική κατάσταση», είπε.

Ερωτηθείς εάν έχει εγείρει το θέμα αυτό στις συζητήσεις που έχει κάνει με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο Τραμπ απάντησε: «Δεν θέλω να μιλήσω για το τι συζήτησα με αυτόν για το εργαστήριο, απλά δεν θέλω να το θίξω, θα ήταν ανάρμοστο αυτή τη στιγμή».