Τράπεζα Πειραιώς: Πού πήγαν €21 εκατ. απο τα λεφτά των καταθετών;

Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνει το καταγγελόμενο σκάνδαλο στην τράπεζα Πειραιώς, καθώς πληθαίνουν τα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την κατάληξη 21 εκατ. ευρώ από τα χρήματα των καταθετών, ενώ έχουν ήδη επιβληθεί -όπως τονίζεται- δυσθεώρητα πρόστιμα στην τράπεζα από τις Αρχές.

Ταυτόχρονα, η πρωτοφανής για ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα υπόθεση δημιουργεί έντονη αμφισβήτηση για τις διαδικασίες που οφείλει να ακολουθεί ένα πιστωτικό ίδρυμα που σέβεται τον εαυτό του και τους καταθέτες του.

Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται αγωγή που κατατέθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 10 Ιανουαρίου 2020, στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται οκτώ εταιρείες, αλλά και φυσικά πρόσωπα. Οπως υποστηρίζει η αγωγή, οι εναγόμενοι συνομολογούσαν εικονικές συμβάσεις και παραλάμβαναν εικονικά τιμολόγια τα οποία αφορούσαν σε συναλλαγές, ζημιώνοντας έτσι συστηματικά την τράπεζα.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της «ΜΠΑΜ», με την αγωγή το πιστωτικό ίδρυμα διεκδικεί αποζημιώσεις άνω των 21 εκατ. ευρώ από όσους ισχυρίζεται ότι τη ζημίωσαν. Η ίδια η τράπεζα τονίζει ότι κινήθηκε δικαστικά σε βάρος των πρώην στελεχών της, αφού είχε προηγηθεί ειδική έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας και του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων ΚΕ.ΜΕ.ΕΠ της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ΑΑΔΕ, το οποίο βεβαίωσε μεγάλα πρόστιμα σε βάρος της.

Σύμφωνα λοιπόν, με την 55σέλιδη αγωγή, μεταξύ 10 Απριλίου 2012 και 1 Αυγούστου 2014, το πιστωτικό ίδρυμα συνομολόγησε με τις εταιρείες που εμπλέκει η τράπεζα 38 συμβάσεις για την παροχή διαφόρων υπηρεσιών πληροφορικής και την εκτέλεση αντίστοιχων έργων.

Όπως αναφέρει το κείμενο της αγωγής που φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα, η συνομολόγηση των συμβάσεων έγινε χωρίς να τηρηθούν από αυτούς οι προβλεπόμενες από τον Κανονισμό Προμηθειών του Ομίλου διαδικασίες.

Μάλιστα, σύμφωνα με την αγωγή, αρμόδια στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς δήλωσαν, είτε ότι δεν αναγνωρίζουν τις υπογραφές τους σε ορισμένα από τα εισηγητικά αυτά (από το οποίο συνάγεται ο ισχυρισμός ότι αυτές έχουν τεθεί από άλλα πρόσωπα εν αγνοία τους), είτε στις περιπτώσεις που τις αναγνώρισαν ενημέρωσαν τους ελεγκτές τον Εσωτερικού Ελέγχου της Τράπεζας ότι τους ζητήθηκε να υπογράψουν τα σχετικά έντυπα κατόπιν πιέσεως.

Επιπλέον, υποστηρίζεται ότι δεν βρέθηκαν κάποια πρακτικά συνεδρίασης της Επιτροπής Δαπανών, ενώ κάποια πρωτόκολλα παράδοσης και παραλαβής έργων σχετικά με υπηρεσίες πληροφορικής υποστηρίζεται πως είναι υπογεγραμμένα μόνο από τους προμηθευτές.

Περισσότερα στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Τουρκία: Μποϊκοτάζ στην αγορά κατά της σύλληψης Ιμάμογλου – Διετάχθη εισαγγελική έρευνα
1 Απριλίου, 2025
Κορωπί: Ο 51χρονος με το κατσαβίδι είχε καταδικαστεί για τον βιασμό συντρόφου του – Η εμμονή με δικηγόρο και τα βασανιστήρια σε παιδική ηλικία
1 Απριλίου, 2025
Φωτιά σε εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στα Άνω Πατήσια
1 Απριλίου, 2025
Τέμπη: Νέοι εξοργιστικοί διάλογοι σταθμαρχών που «εκπαιδεύονται» με γελάκια στις κονσόλες μετά την τραγωδία – «Μην τραβήξει κανείς καμιά φωτογραφία»
1 Απριλίου, 2025
Κακοκαιρία: Η πλημμυρισμένη Πάρος από το διάστημα – Δορυφορική εικόνα
1 Απριλίου, 2025
Γαλλία: Βγαίνει στην αντεπίθεση η Λεπέν – Το καλοκαίρι του 2026 η απόφαση του Εφετείου για την καταδίκη της
1 Απριλίου, 2025
FIRS: Το Νέο Όπλο του Ηνωμένου Βασιλείου κατά της ρωσικής διείσδυσης
1 Απριλίου, 2025
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πάρος και Μύκονος μετά τη σφοδρή κακοκαιρία – Εικόνες καταστροφής
1 Απριλίου, 2025
Η Μόσχα εξετάζει σοβαρά τις προτάσεις των ΗΠΑ για την Ουκρανία, αλλά έχει τις δικές της προτεραιότητες, λέει ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών
1 Απριλίου, 2025
Παύλος Μαρινάκης: Δεν υπάρχει ζήτημα «κίτρινης» ή «κόκκινης» κάρτας σε υπουργούς
1 Απριλίου, 2025