Τα προβλήματα με την Τράπεζα Θεμάτων στις εξετάσεις των μαθητών στα σχολεία συνεχίστηκαν και την τρίτη, καθώς νωρίς το πρωί δέχθηκε καινούρια κυβερνοεπίθεση, όπως αποκάλυψε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.
Το πρόβλημα φαίνεται να έχει αποκατασταθεί αλλά υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις με τα θέματα λόγω της επίθεσης που επηρέασε όλες τις πλατφόρμες. Συγκεκριμένα, μεγάλες καθυστερήσεις υπάρχουν, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, στη Θεσσαλονίκη, στη Θεσπρωτία, στην Ηλεία, στην Κέρκυρα, στο Κερατσίνι.
Ο κ. Κόπτσης φιλοξενούμενος στον ΑΝΤ1 είπε πως χθες η πλατφόρμα δεχόταν ταυτοχρόνως 280.000 επισκέψεις το δευτερόλεπτο από τους χάκερ, ενώ σήμερα ο αριθμός αυτός είναι ακόμη μεγαλύτερος. Παράλληλα ανέφερε πως γίνονται προσπάθειες ανάταξης του προβλήματος ενώ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει ανάλογο πρόβλημα στις Πανελλήνιες καθώς σε αυτές τα θέματα προκύπτουν και διανέμονται από άλλο, ανεξάρτητο δίκτυο.
Χθες, η ηλεκτρονική πλατφόρμα είχε καταρρεύσει και άρχισε να υπολειτουργεί μετά τις 09:30 το πρωί. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει πολύ η διαδικασία των εξετάσεων της πρώτης βάρδιας, αλλάζοντας συνολικά το πρόγραμμα. Επίσης αναβλήθηκαν οι εξετάσεις της Α’ και Β’ Λυκείου σε αρκετά σχολεία, ενώ σε ορισμένα και της Γ’ Λυκείου με αποτέλεσμα να γίνουν σήμερα οι εξετάσεις.
Σήμερα είναι η τελευταία μέρα που θα μπορεί η Γ‘ Λυκείου να δώσει εξετάσεις καθώς όσα παιδιά δεν εξετάστηκαν χθες θα εξετάζονταν σήμερα. Την Πέμπτη 1/6 ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις για τα ΕΠΑΛ και την Παρασκευή 2/6 για τα ΓΕΛ.
Σφακιανάκης για Τράπεζα θεμάτων: Η επίθεση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί – Οι χάκερς είναι δίπλα μας
«Επειδή έχω αντιμετωπίσει δεκάδες περιστατικά ίδια, η επίθεση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν υπήρχαν άνθρωποι για αυτόν τον σκοπό και μπορούσαν να δρομολογήσουν την επίθεση σε άλλα σημεία. Με απλά λόγια, εάν είχατε ομάδα κυβερνοασφάλειας, το θέμα τώρα θα είχε αποφευχθεί. Έχω εμπειρία, έχω διαχειριστεί κρίσεις τέτοιου είδους, όλα αυτά θέλουν ασκήσεις κυβερνοασφάλειας πριν γίνουν. Οι χάκερς είναι δίπλα μας. Άρα πρέπει να πάρουμε όλα τα μέτρα εκείνα για να μπορέσουμε να αποφεύγουμε τις επιθέσεις, είπε ο κ. Μάνος Σφακιανάκης, Πρ. Διεθνούς Ινστ. Κυβερνοασφαλείας, σχετικά με την κυβερνοεπίθεση σε όλο το δίκτυο του ΕΔΥΤΕ που προκάλεσε προβλήματα στη λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων.
Όσο για το αν μπορεί να βρεθεί από πού ξεκίνησε όλο αυτό είπε: «Βέβαια μπορούμε να βρούμε εφόσον καλέσουν τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Υπάρχουν οι αξιωματικοί αρμόδιοι να κάνουν την έρευνά τους και να τους βρουν. Πάντοτε καλύπτουν τα ίχνη τους, πλην όμως η δίωξη είναι ένα μέτρο πιο κάτω και πάντα αυτοί βρίσκονται» και συνέχισε:
«Ο σκοπός ίσως φανεί αργότερα με κάποια προκήρυξη που θα στείλουν. Όλοι αυτοί οι χάκερς βγάζουν ανακοινώσεις». Όπως υπογράμμισε δεν βρίσκεται ένα άτομο πίσω από αυτήν την κυβερνορπίθεση, αλλά περισσότεροι «οι οποίοι έχουν νοικιάσει υπολογιστικά συστήματα από το σκοτεινό διαδίκτυο. Μετά από πολλή δουλειά μπορεί να τους εντοπίσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Καλύπτουν τα ίχνη τους όμως υπάρχουν και τα λάθη. Για αυτό τον λόγο είμαστε εμείς εδώ».
Τέλος έκανε έκκληση στο υπουργείο παιδείας πριν ξεκινήσουν οι πανελλήνιες να κάνουν άσκηση κυβερνοασφάλειας.
Στην ερώτησή του αν είχε προηγηθεί άσκηση κυβερνοασφάλειας είπε: «Τεχνικά χαρακτηριστικά επιτρέψτε μου να μην απαντήσω. Φυσικά όμως είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας. Αλλά ξαναλέω ότι η τεχνολογία είναι ανθρώπινο προϊόν που όσα μέτρα και να πάρεις και όσες δικλείδες ασφαλείας και να χρησιμοποιήσεις κάποια στιγμή μπορεί να σε προδώσει ότι υπάρχουν κακόβουλες ενέργειες, δηλαδή όταν προσπαθεί κάποιος να χτυπήσει το σημείο εκείνο στο οποίο είναι οι δικλείδες ασφαλείας, να παραβιάσει τις δικλείδες ασφαλείας. Για αυτό υπάρχουν συνεχώς και αναβαθμίσεις επί όλων των συστημάτων».
Κοκονάς: Δεν είναι δυνατόν οι μαθητές να περνάνε αυτό το άγχος πριν τις εξετάσεις, δεν πάρθηκαν μέτρα
«Δεν είναι δυνατόν λίγες μέρες πριν τις εξετάσεις οι μαθητές να περνάνε αυτό το άγχος» λέει στην εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ ο κ. Θανάσης Κοκονάς, πρ. Ομοσπ. Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας για τις καθυστερήσεις και σήμερα στην Τράπεζα Θεμάτων. «Το γεγονός ότι αυτό συνέβη για δεύτερη μέρα. Καταλαβαίνουμε ότι τα μέτρα που πήρανε δεν ήταν αυτά για να μην εξασφαλιστεί κανένα πρόβλημα» ενώ εστίασε και στην αγωνία των γονιών κυρίως για τους μαθητές της Γ ‘ Λυκείου που πρέπει να προετοιμαστούν για τις πανελλαδικές.
Ακόμα ανέφερε ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένα plan B για την Τράπεζα Θεμάτων ώστε να δοθούν τα θέματα από τους καθηγητές και να μην επιμένει τόσο το υπουργείο Παιδείας με την Τράπεζα θεμάτων.
Από την πλευρά του ο κ. Αλέξανδρος Κόπτσης ΓΓ Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ανέφερε ότι «Δεν υπήρξε παραβίαση του συστήματος γιατί υπήρχαν δικλείδες ασφαλείας». Όσο για το αν υπάρχει Plan B απάντησε ότι «Φυσικά υπάρχει. Χθες το 90% των παιδιών πήραν τα θέματα, γιατί υπήρχαν δικλείδες ασφαλείας».
Κωνσταντίνου (Πρ. ΟΛΜΕ) στο Πρώτο: Έπρεπε να υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα στο σύστημα μετάδοσης
«Έχουμε και σήμερα πρόβλημα της ίδιας έκτασης με το χθεσινό. Το ζήτημα είναι μην φτάσουμε πάλι πέντε η ώρα το απόγευμα και να μας απαντήσει το υπουργείο τι πρέπει να γίνει ή τι γίνεται» επισήμανε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νικηφόρος Κωνσταντίνου μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, για την επίθεση που δέχεται από χθες το σύστημα της Τράπεζας Θεμάτων.
Περιγράφοντας την χθεσινή κατάσταση, είπε χαρακτηριστικά «επικράτησε το απόλυτο μπάχαλο». «Έπαιρναν εμάς οι μαθητές και καθηγητές από όλα τα σχολεία, ρωτούσαμε, προσπαθούσαμε να μάθουμε τι γίνεται, κανένας δεν ήξερε και κανένας δεν έδωσε μία οδηγία όλη τη μέρα τι θα πρέπει να κάνουν οι καθηγητές» ανέφερε.
«Τη λύση τη δώσαμε από την πρώτη στιγμή. Τους είπαμε από το πρωί, 08:30 ώρα βγάλαμε ανακοίνωση και λέμε δώστε στους διευθυντές την ευκαιρία μαζί με το σύλλογο διδασκόντων και τον υπεύθυνο καθηγητή να μπει μέσα στην τράπεζα θεμάτων, να βγάλουν θέματα και να λύσουμε το μεγάλο πρόβλημα, γιατί το μεγάλο πρόβλημα το έχουμε κυρίως στην τρίτη Λυκείου, ότι έπρεπε χθες να δώσουν το τελευταίο μάθημα και σήμερα να βγάλουν τα αποτελέσματα ώστε να πάνε οι μαθητές μας απρόσκοπτα στις πανελλαδικές εξετάσεις την Παρασκευή 2 του μηνός» επισήμανε ο κ. Κωνσταντίνου. «Και έβγαλε χθες εσπευσμένα το υπουργείο μία νέα εγκύκλιο που έλεγε ότι όσοι δεν δώσανε στην τρίτη Λυκείου θα δώσουνε σήμερα. Σήμερα ξανά το πρόβλημα το ίδιο, θα ξαναβγάλουνε πάλι σήμερα εγκύκλιο να λέμε κάτι άλλο» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ.
Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, χρειάζονται γρήγορες λύσεις και άμεσες αποφάσεις οι οποίες δεν πάρθηκαν. «Να έρχεται το υπουργείο 5 το απόγευμα και να μας ενημερώνει ότι είχαμε χάκερς, το πιστεύουμε, δεν το πιστεύουμε, το ζήτημα είναι ότι 2 του μηνός ξεκινάνε οι πανελλήνιες. Ας πούμε ότι θα έχουμε την ίδια επίθεση, δεν θα έπρεπε να υπάρχει μία ασφαλιστική δικλείδα, ένα παράλληλο σύστημα που να μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε ώστε να δοθούν τα θέματα; Ένα άλλο σύστημα ώστε να πάμε στη μετάδοση. Θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο το υπουργείο. Δεν μπορεί να λέμε ότι δεχθήκαμε επίθεση από χάκερς. Και αν δεχόμαστε κάθε μέρα επίθεση από χάκερς στις πανελλαδικές, τι θα κάνουμε; Θα φτάσουν τα παιδιά μας να δώσουν εξετάσεις τον Ιούλιο;» τόνισε ο κ. Κωνσταντίνου.
Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, επανέλαβε ότι οι εκπαιδευτικοί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα από την πρώτη στιγμή έδωσαν την λύση, ενώ χτύπησαν καμπανάκι για την επόμενη μέρα των Πανελλαδικών. «Εμείς δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να τρομάξουμε κανέναν. Ούτε αυτό ήταν στόχος μας. Να λάβουμε μέτρα και να προστατεύσουμε το αδιάβλητο» υπογράμμισε.