Τρεις εβδομάδες προσοχής μετά το AstraZeneca – Τα 12 ύποπτα συμπτώματα

Αυξάνεται το ποσοστό της εμβολιαστικής θωράκισης στα νησιά, φτάνοντας το 40% κάλυψης τουλάχιστον με την πρώτη δόση και το 27% πλήρους εμβολιασμού, με τους αριθμούς να ανεβαίνουν διαρκώς από όταν ξεκίνησε η «Γαλάζια Ελευθερία», δημιουργώντας αισιοδοξία για την τουριστική περίοδο.

Παράλληλα, ταχύς είναι ο ρυθμός εμβολιασμών και στην ηπειρωτική χώρα. Τις επόμενες ημέρες ραντεβού με όλα τα εμβόλια θα ανοίξουν και για τους πολίτες κάτω των 30 ετών, σε δύο φάσεις, με πρώτους όσους ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 29 ετών.

Οδηγίες για AstraZeneca

Στο μεταξύ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εξέδωσε νέες οδηγίες για περιστατικά θρομβώσεων με θρομβοπενία μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca, συστήνοντας τρεις εβδομάδες… προσοχής για ύποπτα συμπτώματα.

Ειδικότερα, αυτά τα οποία πρέπει να οδηγήσουν σε επείγουσα ιατρική φροντίδα είναι, σύμφωνα με τον ΕΜΑ:

Δύσπνοια, πόνος στο στήθος, πρήξιμο στο πόδι, πόνος στο πόδι, επίμονος πόνος στην κοιλιά, νευρολογικά συμπτώματα, όπως σοβαροί και επίμονοι πονοκέφαλοι, θολή όραση, σύγχυση ή επιληπτικές κρίσεις, καθώς και ασυνήθιστες μελανιές στο δέρμα ή εντοπισμένες στρογγυλές κηλίδες εκτός του σημείου χορήγησης του εμβολίου.