Lockdown: Τρία «όχι» από τους ειδικούς για μαγαζιά, SMS και ψώνια – Ανατροπή και αναβολή για το Πάσχα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών, με τα θέματα συζήτησης να είναι αρκετά.

Τα πρώτα «όχι» των ειδικών για την άρση των μέτρων από την ερχόμενη Δευτέρα.

Συνεδριάζει από το πρωί της Παρασκευής (16/4) η επιτροπή των ειδικών, οι οποίοι συζητούν τις προτάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Στην επιτροπή θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να ανοίξουν από την επόμενη εβδομάδα πολυκαταστήματα, φροντιστήρια, κέντρα αισθητικής, καθώς και το ενδεχόμενο να λειτουργήσει το λιανεμπόριο χωρίς ραντεβού.

Τα πρώτα «όχι» των ειδικών

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες:

  • οι ειδικοί είναι αρνητικοί στο ενδεχόμενο να ανοίξουν τα mall και τα μεγάλα εμπορικά
  • επιμένουν ότι τα ψώνια πρέπει να συνεχίζουν να γίνονται με ραντεβού (click away και click in shop). Να παραμείνει το τρίωρο SMS για τα ψώνια (13032)
  • να μην ανοίξουν τα κέντρα αισθητικής

Από εκεί και πέρα αναμένεται να συζητηθεί το ενδεχόμενο για:

  • Ανοιγμα φροντιστηρίων (μόνο για μαθητές Λυκείου),

Όλες οι αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν το απόγευμα από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Ανατροπή και αναβολή για το «Πάσχα στο χωριό»

Στο «συρτάρι» για τουλάχιστον μία εβδομάδα μπαίνουν τα σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι το Πάσχα αναφορικά με τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα προκαλούν διχογνωμία στους ειδικούς.

Το αρνητικό ρεκόρ που σημειώθηκε χθες σε αριθμό διασωνηνωμένων αλλά και ο -για πρώτη φορά το 2021 τριψήφιος αριθμός θυμάτων έχει «θολώσει» την αισιοδοξία των προηγούμενων ημερών, σχετικά με μετακινήσεις των ετεροδημοτών.

-Ad-

Δύο στρατόπεδα

Οι επιστήμονες έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, όσον αφορά στο σχέδιο Πάσχα στο χωριό.

Εκείνοι που θεωρούν ότι μόνο κακό δεν θα κάνει η μετακίνηση στην εξοχή, θέτουν ως προϋπόθεση τη χρήση τριών σημαντικών εργαλείων για τον ασφαλή εορτασμό.

Στο δεύτερο στρατόπεδο είναι εκείνοι που δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται το ενδεχόμενο μαζικών μετακινήσεων από τις πόλεις προς την περιφέρεια.

  • Πρώτον, στους πολίτες που δηλώνουν αρνητικό αποτέλεσμα στην πλατφόρμα των self test και λαμβάνουν τη σχετική βεβαίωση, την οποία θα επιδεικνύουν εάν τους ζητηθεί από τις Αρχές.
  • Και, δεύτερον, είναι πιθανό να επιτραπεί η μετακίνηση για τους πολίτες που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες

Στην τελική ευθεία βρίσκονται και οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Ιερά Σύνοδο και την κυβέρνηση για το άνοιγμα των ναών την Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος προτρέπει τους πιστούς να εμβολιαστούν.

«Ο εμβολιασμός όλων μας, ειδικά ημών των μεγαλυτέρων σε ηλικία, δεν είναι μόνο μια πράξη ατομικής ευθύνης, αλλά και μια πράξη χριστιανικής αλληλεγγύης και αγάπης προς τον πλησίον μας» σημείωσε ο κ. Ιερώνυμο.

Η Ιερά Σύνοδος με επιστολή που απέστειλε στο υπουργείο Παιδείας προτείνει ο ανώτατος αριθμός των ατόμων εντός των μεγάλων ναών να είναι τα 100 άτομα, καθώς επίσης και να ισχύσει η αναλογία ένας πιστός ανά 15 τετραγωνικά μέτρα κλειστού χώρου. Σήμερα στους κλειστούς χώρους επιτρέπεται ένα άτομο για κάθε 20 τετραγωνικά μέτρα.

Παράλληλα η Εκκλησία της Ελλάδας προτείνει οι κληρικοί και το προσωπικό των ναών να κάνουν τεστ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.ρση