Τρία τουρκικά υποβρύχια ανακάλυψε το Π.Ν. μέσα σε 24 ώρες

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει εντοπίσει και «ξετρυπώσει» τουλάχιστον τρεις φορές τουρκικά υποβρύχια που κινούνταν στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Τόσο τα ελληνικά πλοία, όσο και τα ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού, έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στα πληρώματα των τουρκικών υποβρυχίων.

Σε αντίθεση και ενώ οι ελληνικές δυνάμεις εντοπίζουν το ένα μετά το άλλο τα τουρκικά υποβρύχια, τα ελληνικά παραμένουν άφαντα για ακόμα μία φορά, προκαλώντας νευρική κρίση στην Άγκυρα, αν και αυτή χρησιμοποιεί σχεδόν το σύνολο του ανθυποβρυχιακού τους στόλου, τα ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου, καθώς και τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη CN -235.

Τονίζεται πως στα χαρακτηριστικά των ελληνικών υποβρυχίων η πρόωση θα επιτυγχάνεται με έναν ηλεκτροκινητήρα 3.900 kW σε συνδυασμό με το σύστημα αναερόβιας πρόωσης (AIP), την παραγωγή δηλαδή ηλεκτρικής ενέργειας από κυψέλες υγρών καυσίμων.

Το σύστημα αυτό απαλλάσσει τα Υ/Β αυτού του τύπου (όποτε επιχειρησιακά απαιτείται) από τη διαδικασία εκτελέσεως αναπνευστήρα για τη φόρτιση των συστοιχιών του, μια διαδικασία που καθιστά τα Υ/Β ευάλωτα σε εντοπισμό από ανθυποβρυχιακές μονάδες.

Ενδεικτικές ήταν εξάλλου και οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας στις αρχές Οκτωβρίου στη Βουλή.

Πρόκειται για τα πιο άρτια οπλικά συστήματα για το Πολεμικό Ναυτικό, που αποδείχθηκαν ιδιαίτερα χρήσιμα κατά την κρίση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο προ ολίγου διαστήματος, είχε πει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Πηγή: defencenet.gr