Η χθεσινή διπλή μεταμόσχευση χάρη στη μεγαλοσύνη των γονέων του 23χρονου Ιάσονα διατηρεί ζεστή μία ήδη θερμή σχέση ανάμεσα στις μεταμοσχεύσεις και τη Θεσσαλονίκη που κρατά εδώ και αρκετές δεκαετίες.
Στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου πήραν ως θείο δώρο τους νεφρούς του Ιάσονα δύο γυναίκες έγινε η πρώτη στην Ελλάδα μεταμόσχευση νεφρού από πτωματικό δότη, από τον καθηγητή Χ. Τούντα.
Στην ίδια κλινική έγινε το 1990 η πρώτη μεταμόσχευση ήπατος από τον καθηγητή Αντωνιάδη, ενώ το 1992, γίνεται εδώ από τον αείμνηστο καθηγητή Παναγιώτη Σπύρου η πρώτη διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων – καρδιάς.
Επίσης στην πανεπιστημιακή κλινική του Ιπποκρατείου γίνεται τον περασμένο Μάρτιο η πρώτη μεταμόσχευση στην εποχή του Κορονοϊού, που ήταν νεφρού!
Υπενθυμίζεται ότι η Πανδημία έχει μειώσει κατά 85% τη μεταμοσχευτική δραστηριότητα στη χώρα!
H Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Α.Π.Θ., έχει να επιδείξει από την ίδρυσή της πλούσιο κλινικό και ερευνητικό έργο στη νεφρική μεταμόσχευση των ενηλίκων (1.695 μεταμοσχεύσεις), ενώ παραμένει το πιο ενεργό κέντρο στη μεταμόσχευση ήπατος (628 μεταμοσχεύσεις), στις παιδιατρικές νεφρικές μεταμοσχεύσεις (190 μεταμοσχεύσεις) και στη μεταμόσχευση παγκρέατος, στον ελληνικό χώρο.
Ωστόσο, στην Ελλάδα δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχείς για τις επιδόσεις μας στις μεταμοσχεύσεις!
Εδώ κατά μέσον όρο καταγράφονται ετησίως 6-6,5 δότες οργάνων ανά εκατομμύριο πληθυσμού· επίδοση που μας κατατάσσει συνήθως στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε, όπου ο μέσος όρος των δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι 18.
Η Ισπανία, που εδώ και πολλά χρόνια έχει χαρακτηριστεί το «θαύμα» στις μεταμοσχεύσεις καταγράφει περισσότερους από 40 δότες ανά εκατομμύριο.
Τις καλύτερες «επιδόσεις» στις μεταμοσχεύσεις είχε η Ελλάδα το 2008 με 8,9 δότες ανά εκατ. πληθυσμού, χάρη σε δύο τραγικά περιστατικά τα οποία ευαισθητοποίησαν την ελληνική κοινή γνώμη: η περιπέτεια υγείας και ο θάνατος του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου αλλά και η συγκινητική δωρεά οργάνων του Αυστραλού τουρίστα που δολοφονήθηκε στη Μύκονο.
Το ο 0,9% των Ελλήνων κατέχει κάρτα δωρητή αλλά το 43% των Ελλήνων δηλώνει, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, ότι θα ήθελε να δωρίσει τα όργανά του.
Την ίδια ώρα περίπου 1.400 άνθρωποι βρίσκονται στην μακρά λίστα αναμονής για μεταμοσχεύσεις και παραμένουν σ’ αυτές για 8-10 χρόνια!
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι δότες στην Ελλάδα είναι ελάχιστοι επειδή δεν έχουν οργανωθεί σωστά οι ΜΕΘ το προσωπικό των οποίων θα μπορούσε να πείσει τους συγγενείς των ασθενών να δωρίσουν τα όργανα τους.