«Τρομάζει» η Τουρκία: Καταδρομικά πλοία στο Αιγαίο «κλειδώνουν» μεγάλες περιοχές

Οι εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και κυρίως η διαρκώς κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα έχουν προκαλέσει την ενεργοποίηση των αντανακλαστικών της Αθήνας.

Η διπλωματική αντιμετώπιση της Αγκυρας δεν αρκεί και η ανάγκη εκπομπής μηνύματος ισχυρής αποτροπής είναι προϋπόθεση για να χαλιναγωγηθεί η Τουρκία.

Αυτός είναι ο λόγος, σύμφωνα με τη Realnews, που η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει άμεσες λύσεις για την ισχυροποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι οικονομικοί πόροι αλλά και ο χρόνος που πιέζει αφόρητα Γι αυτό και εξετάζονται πολλές λύσεις οπλικών συστημάτων που μπορούν να παραχωρηθούν από τις ΗΠΑ και να ενταχθούν γρήγορα στο ελληνικό οπλοστάσιο.

Λίγες ημέρες πριν από το κρίσιμο ραντεβού Ντόναλντ Τραμπ-Κυριάκου Μητσοτάκη μία από αυτες τις προτάσεις που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση του Στόλου ακούει στο όνομα Ticonderoga. Το αμερικανικό ναυτικό αποφάσισε να μην προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό των έξι καταδρομικών του πλοίων κλάσης Ticonderoga και να τα αποσύρει μέχρι το 2022. Πρόκειται για θηριώδη σε μέγεθος αλλά και σε οπλισμό πλοία. Το μέγεθος τους είναι ένα πρόβλημα για τον ελληνικό Στόλο αφού δεν μπορούν να ελλιμενιστούν στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Το πρόβλημα αυτό λύνεται αφού υπάρχει η Σούδα στην οποία μπορούν να δέσουν τα καταδρομικά που έχουν βύθισμα 10 μέτρων.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι το πλήρωμα αυτών των πλοίων ξεπερνά τα 350 άτομα. Που σημαίνει ότι 700 στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και οι οικογένειέςτους θα πρέπει να μετατεθούν στην Κρήτη κάτι που απαιτεί και τη δημιουργία ανάλογων υποδομών. Και αυτό το πρόβλημα όμως λύνεται.

Αυτά τα προβλήματα αντισταθμίζονται από το τι μπορούν να προσφέρουν τα δύο καταδρομικά κλάσης Ticonderoga στο Πολεμικό Ναυτικό αλλά και γενικότερα στην άμυνα της χώρας στο Αιγαίο. Ο Στόλος ζητά εδώ και χρόνια πολεμικά πλοία τα οποία θα παρέχουν αξιόπιστη αντιαεροπορική άμυνα περιοχής. Τα αμερικανικά καταδρομικά Ticonderoga παρέχουν αυτή τη δυνατότητα με τον οπλισμό που διαθέτουν. Τα Ticonderoga είναι εξοπλισμένα με AEGIS και διαθέτουν δύο κάθετους εκτοξευτές Mark 41 και φόρτο 122 βλημάτων.

Το ερώτημα είναι αν οι Αμερικανοί είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν στην Ελλάδα δύο τέτοια πλοία με αυτόν τον οπλισμό. Οπως αναφέρουν στη Realnews ανώτατες πηγές του Πολεμικού Ναυτικού μόνο έτσι αξίζει να μπούμε στη διαδικασία για να εντάξουμε τα Ticonderoga στον Στόλο. Επίτης ουσίας τα δύο καταδρομικά θα αποτελέσουν δύο πλατφόρμες που με τον οπλισμό τους θα κλειδώσουν μεγάλες περιοχές του Αιγαίου.

Περισσότερες πληροφορίες στη Realnews της Κυριακής.