Τρόμος με τα σημερινά κρούσματα: «Έκρηξη» άνευ προηγουμένου

Τρόμο προκαλεί ο αριθμός κρουσμάτων σήμερα. «Κλείδωσε» η παράταση του lockdown. Ενεργοποιείται έκτακτο σχέδιο για την Αττική.

«Έκρηξη» κρουσμάτων θα έχουμε σήμερα. Ήδη, από νωρίς το πρωί, έχουν καταγραφεί 2.300 νέες μολύνσεις.

Το εφιαλτικό σενάριο, για το οποίο μιλούσαν οι ειδικοί τις προηγούμενες μέρες, φαίνεται πως επιβεναιώνεται.

Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί μιλούσαν για κρούσματα που θα φτάνουν τις 3.000. Σήμερα, μέχρι πριν από λίγο, είχαν καταγραφεί περίπου 2.300 κρούσματα, οπότε δεν αποκλείεται, είτε σήμερα, είτε τις επόμενες μέρες να δούμε αριθμό κοντά στις 3.000.

«Ανακοινώθηκε» η παράταση του lockdown – «Ανοιχτή» η ημερομηνία άρσης

Ο Καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, τόνισε στον ΑΝΤ1 ότι θεωρείται δεδομένη η παράταση του lockdown.

Την ίδια ώρα, βέβαια, είπε πως… ελπίζει να ανοίξει η αγορά από τις 22 Μαρτίου. Αυτή η μη σιγουριά του, όμως, αφήνει ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να μην «ανοίξουμε» ούτε τότε. Ποιος ο σχεδιασμός της κυβέρνησης.

Την ελπίδα του ότι μετά τις 22 Μαρτίου θα αρχίσουν να ανοίγουν οι οικονομικές δραστηριότητες και το λιανεμπόριο εξέφρασε, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 “Πρωινοί Τύποι” ο Καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος.

“Είναι σωστό να συζητάμε για το άνοιγμα της αγοράς, ώστε να προγραμματιστεί σωστά και να γίνει με σωστό και μελετημένο τρόπο” τόνισε ο κ. Γώγος σημειώνοντας πάντως ότι προέχει να επιτηρηθεί η φροντίδα των ασθενών, δεδομένης και της πίεσης που δέχεται το σύστημα υγείας, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού.

Όσον αφορά στο lockdown, τόνισε ότι θεωρείται βέβαιο ότι θα πάρει παράταση τουλάχιστον μίας εβδομάδας. “Είναι τέτοια η κατάσταση που θεωρείται δεδομένη μια παράταση” σημείωσε.

Για το πόσο ασφαλή είναι τα εμβόλια στις μεταλλάξεις απάντησε ότι το βρετανό στέλεχος, που φαίνεται να επικρατεί και έχει την αίσθηση ότι θα φθάσει το 90 με 100% σιγά, σιγά, καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια.

Ποιος ο σχεδιασμός της κυβέρνησης

Μία ακόμη παράταση στην παράταση της καραντίνας αποφασίζει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να προχωρήσει σταδιακά στην επανεκκίνηση της οικονομίας μέχρι το Πάσχα.

Ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου ωστόσο έχει πολλούς αστερίσκους και αστάθμητους παράγοντες.

•Εξάπλωση μεταλλαγμένων κρουσμάτων
•Αντοχές σε κρεβάτια και MEΘ covid
•Αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων

Η κυβέρνηση και εφόσον δώσουν το πράσινο φως οι επιδημιολόγοι θέλει να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 22 Μάρτιου. Επόμενος στόχος είναι τα σχολεία. Πρώτα αναμένεται να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια στις 22 η στις 29 Μαρτίου και στην συνέχεια τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Αν όλα κυλίσουν ομαλά σειρά θα έχει η εστίαση μόνο σε ανοιχτούς χώρους τον Απρίλιο ενώ ο τομέας του τουρισμού θα ενεργοποιηθεί τον Μάιου.

«Το βασικό μας σενάριο είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει να λειτουργήσει με ικανοποιητικότερους όρους η πραγματική οικονομία. Και όσο περνάει το διάστημα αυτό θα γίνεται όλο και πληρέστερο.»

Τα επιδημιολογικά στοιχεία ωστόσο συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα κρούσματα θα μείνουν σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι την προσεχή εβδομάδα.

«Δεν ξέρω αν θα φτάσουμε στα 2800 ή θα πάμε στις 3000 -3100 κάποιες μέρες πάντως ο κυλιόμενος μέσος όρος θα είναι περίπου 150 με 200 περιστατικά παραπάνω αυτή την εβδομάδα».

Οι επιδημιολόγοι πάντως υποστηρίζουν ότι εάν το άνοιγμα του λιανεμπορίου των σχολείων και της εστίασης γίνει με προσεκτικά βήματα δεν θα επηρεάσει σημαντικά την διασπορά της πανδημίας.

Οι επιδημιολόγοι θεωρούν ότι με την πρόοδο των εμβολιασμών ένα αποτελεσματικό τοίχος κατά της πανδημίας για το σύνολο του πληθυσμού θα έχει ολοκληρωθεί τον Ιούλιο.

Ενεργοποιείται έκτακτο σχέδιο για την Αττική

Το Ιατρικό Περιστερίου και η ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ, παραχωρούνται στο ΕΣΥ για νοσηλεία Covid περιστατικών στην Αττική σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια.

Ειδικότερα, ο Υπουργός Υγείας αναφέρει στη δήλωσή του:

«Από την πρώτη ημέρα αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, ενεργούμε βάσει ενός συγκροτημένου, ρεαλιστικού και δυναμικού σχεδίου, για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό και τώρα που η Αττική δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση από την αρχή της πανδημίας, υλοποιούμε, όπως έχω ήδη ανακοινώσει, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ενώνοντας δυνάμεις.

Για την περαιτέρω ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στο πλαίσιο της συνεχούς και εποικοδομητικής συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, ανακοινώνω ότι:

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, με επιστολή του προέδρου του, Γιώργου Αποστολόπουλου, παραχωρεί εθελουσίως στο Ε.Σ.Υ. το Ιατρικό Περιστερίου, με την πλήρη στελέχωσή του σε ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό και πάσης φύσεως προσωπικό που ήδη υπηρετεί εκεί. Το Ιατρικό Περιστερίου θα νοσηλεύει Covid περιστατικά από την Πέμπτη 11 Μαρτίου και θα τελεί υπό τη διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group, με επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου του, Δημήτρη Σπυρίδη, παραχωρεί εθελουσίως στο Ε.Σ.Υ. την ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ, με την πλήρη στελέχωσή της σε ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό και πάσης φύσεως προσωπικό που ήδη υπηρετεί εκεί. Η ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ θα νοσηλεύει Covid περιστατικά από την Πέμπτη 11 Μαρτίου και θα τελεί υπό τη διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Ευχαριστώ τους δύο Ομίλους για τη συνεργασία τους.

Το Υπουργείο Υγείας έκανε, κάνει και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να μη μείνει κανείς συμπολίτης μας χωρίς ιατρονοσηλευτική φροντίδα».

-Ad-