Τρόμος στις ελληνικές θάλασσες – Έπαθαν σοκ δύο ψαράδες με αυτό που έπιασαν (pic)

Εμφανίστηκαν ξανά στην Πρέβεζα τα γνωστά δηλητηριώδη ψάρια γνωστά με το όνομα «Λεοντόψαρα», καθώς το χρώμα τους και το σχήμα μοιάζει με ένα μικροσκοπικό «λιοντάρι», σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα onprevezanews.gr.

Το λεονταρόψαρο, Pterois miles είναι ενδημικό είδος του Ινδικού Ωκεανού, που απαντάται από την Ερυθρά Θάλασσα μέχρι τη Νότια Αφρική και την Ινδονησία. Το σώμα του φέρει χαρακτηριστικό προειδοποιητικό χρωματισμό, με κόκκινες, λευκές και μαύρες λωρίδες. Σε μήκος φτάνει τα 35 εκατοστά.

Το ραχιαίο πτερύγιο φέρει πολυάριθμες, μεγάλες, ισχυρές άκανθες .Τα πλευρικά πτερύγια μοιάζουν με μακριές φτερούγες. Ζει κοντά στην ακτή, σε βάθη μέχρι τα 80 μέτρα. Συναντάται σε βυθούς με αμμώδη ή κοραλλιογενή υποστρώματα. Είναι κυρίως νυκτόβιος οργανισμός. Τρέφεται με ψάρια και μικρά καρκινοειδή. Είναι παγκοσμίως διαδεδομένη η χρήση του ως καλλωπιστικό είδος ψαριού σε ενυδρεία θαλασσινού νερού. Στον τόπο που ενδημεί είναι εδώδιμο.

Το λεονταρόψαρο είναι ξενικό είδος στη Μεσόγειο και ονομάζεται Λεσσεψιανός μετανάστης. Εισήλθε στην Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Η πρώτη καταγραφή του είδους έγινε το 1991 στην Θάλασσα της Λεβαντίνης. Είναι ένα είδος που παρουσιάζει γρήγορη εξάπλωση και έξαρση του πληθυσμού του σε περιβάλλοντα διαφορετικά από αυτά στα οποία ζει, εκτοπίζοντας τα ενδημικά είδη.

Τα τελευταία τρία χρόνια έχει αυξηθεί θεαματικά η συχνότητα καταγραφής του σε διάφορα σημεία της Ανατολικής Μεσογείου, γεγονός που καταδεικνύει ότι περίπου 20 χρόνια μετά την πρώτη καταγραφή του στη Μεσόγειο, το ξενικό αυτό είδος έχει το τελευταίο διάστημα βρει ευνοϊκές περιβαλλοντικές συνθήκες για την εξάπλωσή του. Έχει παρατηρηθεί ότι όταν ενοχλείται από δύτες, ανοίγει διάπλατα τα πτερύγιά του και κάνει βίαιες επιθετικές κινήσεις.

Εντυπωσιακό αλλά πολύ επικίνδυνο

Το λεονταρόψαρο είναι δηλητηριώδες. Οι άκανθες του ραχιαίου, των κοιλιακών και του εδρικού πτερυγίου του λεονταρόψαρου είναι εξαιρετικά δηλητηριώδεις. Από αυτές εκκρίνεται ένα από τα ισχυρότερα δηλητήρια στη φύση, το οποίο μπορεί να προκαλέσει οίδημα, δυνατό πόνο, παράλυση και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το θάνατο.

Το δηλητήριο παύει να είναι ενεργό όταν το ψάρι θανατωθεί. Το λεοντόψαρο έχει 13 δηλητηριώδεις άκανθες στο ραχιαίο πτερύγιο, μία δηλητηριώδης άκανθα στο κοιλιακό πτερύγιο και τρει3 δηλητηριώδεις άκανθες στο εδρικό πτερύγιο

Ενέργειες σε περίπτωση αλίευσης
Σε περίπτωση τυχαίας αλίευσης ατόμου του είδους λεονταρόψαρο, θα πρέπει ο χειρισμός του να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ιράν: Πενθήμερο πένθος για τον θάνατο του Νασράλα κήρυξε ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ – Θρήνος στον Λίβανο
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Νεκρός ηλικιωμένος που καταπλακώθηκε από δέντρο στην Άσσηρο
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Παναθηναϊκός – Άρης 81-68: Έκανε «περίπατο» με Κέντρικ Ναν και πέρασε στον τελικό του Super Cup
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Θάνατος Νασράλα: Σε αναζήτηση «απάντησης» η Χεζμπολάχ – Σε συναγερμό το Ισραήλ, αναμένει σκληρό ιρανικό χτύπημα
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Τροχαίο με νεκρό 70χρονο στην Κρήτη
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ: Ο διοικητής του μετώπου με το Ισραήλ σκοτώθηκε μαζί με τον Νασράλα
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Hellenic Train: Κανονικά τα δρομολόγια τρένων στη γραμμή Θεσσαλονίκη – Σέρρες από την Τρίτη 1η Οκτωβρίου
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Ερμού: Ανήλικοι επιτέθηκαν σε 23χρονο και άρπαξαν χρυσή αλυσίδα
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Κέρκυρα: «Πες μας την αλήθεια για το παιδί σου» – Πώς ομολόγησε τη δολοφονία του συζύγου της
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Εκτός ελέγχου η βία των ανηλίκων – Αιματηρά επεισόδια και τραυματίες
28 Σεπτεμβρίου, 2024