Τρόμος τα Ρεβεγιόν: Αρνητικοί οι ειδικοί – Η «έκρηξη» κρουσμάτων κατά 30%

Σαν μια παρτίδα με ζάρια θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς το μερικό άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων μέσα στις γιορτές.

Κυβέρνηση και επιστήμονες έχουν πλήρη γνώση πως αρκεί μια μικρή χαλάρωση από την πλευρά των πολιτών για να χτυπήσει συναγερμός.

Το βλέμμα είναι στραμμένο κυρίως στα γιορτινά τραπέζια και η σύσταση προς τους πολίτες είναι οι συναθροίσεις των 9 ατόμων στα σπίτια να είναι με άτομα του στενού περιβάλλοντος, με τα οποία έχουμε σταθερή επαφή.

Η απόφαση για τα «ρεβεγιόν» είναι καθαρά πολιτική. Οι λοιμοξιωλόγοι κατά κύριο λόγο είναι αρνητικοί.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των Η.Π.Α., όπου το τραπέζι του Thanksgining, της μεγάλης αυτής Αμερικανικής γιορτής, ήταν αρκετό για να σημειωθεί έκρηξη των κρουσμάτων κατά περίπου 30%.

Προς απαγόρευση τα «ρεβεγιόν» σε ξενοδοχεία

Το ειδικό πλαίσιο που υπάρχει στα ξενοδοχεία, και ο φόβος κάποιοι να κλείσουν δωμάτια, να σχηματίσουν παρέες και να κάνουν περισσότερα άτομα «ρεβεγιόν», είναι διάχυτος.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ που εκδόθηκε, στα ξενοδοχεία δίνεται η δυνατότητα να λειτουργούν τα αναψυκτήρια και τα εστιατόρια, με σκοπό να καλύπτονται οι ανάγκες αποκλειστικά των πελατών.

Το «παραθυράκι» αυτό δεν αποκλείεται να κλείσει τις επόμενες ημέρες με τα αρμόδια υπουργεία να προβαίνουν σε νέες παρεμβάσεις ώστε να αποφευχθούν νέες εστίες διασποράς του ιού.

Ο κακός καιρός και η ελπίδα του εμβολίου

Επιπλέον ο κρύος καιρός του Δεκεμβρίου που κάθε μέρα χειροτερεύει, γεννά ανησυχίες ότι στα μέσα Ιανουαρίου μπορεί να επιδημιολογικά δεδομένα να είναι χειρότερα από ότι ήταν στα μέσα Νοεμβρίου.

«Υπάρχει μεγάλη ανησυχία, ιδίως όταν βλέπουμε ακόμη και σήμερα, πέντε εβδομάδες και πλέον μετά την εφαρμογή του καθολικού απαγορευτικού, να έχουμε ΜΕΘ με πληρότητα κοντά στο 80% στην Επικράτεια, κοντά στο 90% στη Θεσσαλονίκη. Αυτά είναι πάρα πολύ μεγάλα νούμερα», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, εκπέμποντας εκ νέου μήνυμα κατά της «χαλάρωσης» ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη για παρεμβάσεις όπου χρειαστεί, καθώς η στόχευση είναι η χώρα να φτάσει με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια ως το εμβόλιο, τη μοναδική ελπίδα απέναντι στο «τέρας» της πανδημίας, το οποίο αναμένεται στη χώρα στα τέλη Δεκεμβρίου ή το αργότερο τις πρώτες ημέρες του 2021.

-Ad-