Τροπολογία για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των δήμων

Δικλείδες ασφαλείας για την αποτροπή δημιουργίας ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους δήμους προς τρίτους, θέτει τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που συζητείται στη Βουλή.

Με τη διάταξη θεσμοθετείται μηχανισμός αποτροπής συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους από τους ΟΤΑ. Προβλέπεται ότι το πρώτο δεκαήμερο μετά τη λήξη κάθε ημερολογιακού τριμήνου, οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες θα υποβάλλουν προς το υπουργείο Εσωτερικών κατάσταση με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και αναλυτική αιτιολόγηση των λόγων μη πληρωμής τους.

Με εξαίρεση τα εντάλματα, τα οποία δεν μπορούν να πληρωθούν με ευθύνη των δικαιούχων, ο δήμος θα μεταφέρει σε ειδικό λογαριασμό το ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, τότε το ποσό θα παρακρατείται από την επόμενη μηνιαία τακτική επιχορήγηση μέσω ΚΑΠ (και σε ποσοστό έως 25% αυτής). Στη συνέχεια θα γίνεται άμεσα η πληρωμή των δικαιούχων μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων.

Στο πλαίσιο του μηχανισμού προβλέπεται η τριμηνιαία δημοσίευση των στοιχείων διαθεσίμων και υποχρεώσεων (απλήρωτων, εκκρεμών και ληξιπρόθεσμων) των φορέων του υποτομέα των ΟΤΑ στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα μήνα με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου και του υφυπουργού Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη επιχορηγήθηκαν, σε πρώτη φάση, 84 δήμοι με το συνολικό ποσό των 92 εκατομμυρίων ευρώ για την άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Συκιές Θεσσαλονίκης: Βρέθηκαν δύο νέοι ομαδικοί τάφοι εκτελεσμένων του Επταπυργίου
13 Μαρτίου, 2025
Έγκεντε για δηλώσεις Τραμπ: «Έως εδώ και μη παρέκει»
13 Μαρτίου, 2025
Τραυμάτισε πάπια με ψαροντούφεκο και απείλησε να κάψει περιοίκους που του έκαναν παρατήρηση
13 Μαρτίου, 2025
Βουλευτές ΠΑΣΟΚ: «Η αδράνεια της κυβέρνησης αφήνει τη Σαντορίνη στην αβεβαιότητα»
13 Μαρτίου, 2025
Ολυμπιακός – Μπόντο Γκλιμτ 2-1: Κέρδισαν αλλά αποκλείστηκαν οι Ερυθρόλευκοι
13 Μαρτίου, 2025
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε την απόφαση αθώωσης της εισαγγελέα Κέρκυρας για τις χαμένες δικογραφίες
13 Μαρτίου, 2025
Χατζηδάκης: Η μεταρρύθμιση οδήγησε σε υπερδιπλασιαμό των ρυθμισμένων οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού
13 Μαρτίου, 2025
Συνάντηση Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ στο Μέγαρο Μαξίμου
13 Μαρτίου, 2025
Μεγάλη συναυλία στην πλατεία Συντάγματος για τα Τέμπη – Δείτε εικόνες
13 Μαρτίου, 2025
«Ο κορονοϊός ξέφυγε από κινεζικό εργαστήριο», σύμφωνα με έκθεση γερμανικής κατασκοπευτικής υπηρεσίας
13 Μαρτίου, 2025