Τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για μηδενική φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων

«Μηδενική φορολόγηση των αναδρομικών 11μήνου, που καταβλήθηκαν περικομμένα από την κυβέρνηση της ΝΔ στους συνταξιούχους το 2020, για τις μειώσεις συντάξεων του 2012 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές», προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη».

«Η τροπολογία ανταποκρίνεται στο δίκαιο αίτημα για μηδενική φορολόγηση των συγκεκριμένων αναδρομικών, που έχουν καταθέσει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων και 20 σύλλογοι συνταξιούχων της χώρας», αναφέρουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με επικεφαλής την Έφη Αχτσιόγλου. Όπως, δε, επισημαίνουν στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, «με τους νόμους 4093/2012 και 4051/2012 επιβλήθηκαν περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και στα επιδόματα αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα των συνταξιούχων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με τις υπ’ αριθμ. 1439-1443/2020 αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές αυτές και οι συνταξιούχοι εδικαιούντο να λάβουν αναδρομικά ποσά για το 11μηνο από τον Ιούνιο του 2015 έως και τον Μάιο του 2016, οπότε και ψηφίστηκε ο νόμος 4387/2016 που θεράπευσε τη συγκεκριμένη αντισυνταγματικότητα. Ωστόσο, η κυβέρνηση αποφάσισε, νομοθέτησε τον Οκτώβριο του 2020 και στη συνέχεια κατέβαλε αναδρομικά 11μήνου μόνο για τις περικοπές που έγιναν το 2012 στις κύριες συντάξεις, ενώ δεν κατέβαλε -ως όφειλε με βάση την κρίση του ΣτΕ- αναδρομικά για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και στα επιδόματα αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα. Τα περικομμένα αναδρομικά μειώνονται περαιτέρω από την επιβαλλόμενη φορολόγησή τους».

Η παρούσα τροπολογία προβλέπει τη μηδενική φορολόγηση των συγκεκριμένων αναδρομικών που έλαβαν οι συνταξιούχοι, ως ένα -μερικό μόνο- αντιστάθμισμα για την περικοπή τους από την κυβέρνηση, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, Επίσης, σημειώνεται ότι σε συνθήκες σαρωτικής ακρίβειας, με πολύ μεγάλες ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και προϊόντα (φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, καύσιμα, ρεύμα, τρόφιμα), η απαλλαγή των συνταξιούχων από τη φορολόγηση των εν λόγω αναδρομικών είναι μία ελάφρυνση που έχουν απόλυτη ανάγκη οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Με την προτεινόμενη διάταξη, «ειδικά για τα αναδρομικά ποσά που καταβλήθηκαν σε συνταξιούχους δυνάμει των άρθρων 33 και 34 του ν.4734/2020 (Α’ 319), ο φορολογικός συντελεστής μηδενίζεται. Η φορολογική υποχρέωση των ανωτέρω δικαιούχων εξαντλείται για τα εισοδήματα αυτά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α. Φόρος επί των αναδρομικών που έχει ήδη καταβληθεί, επιστρέφεται», τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Τραμπ: «Βρίσκομαι σε σοβαρές συζητήσεις με τον Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία»
24 Φεβρουαρίου, 2025
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μερτς: «Σημαντική νίκη για το ΕΛΚ και την Ευρώπη»
24 Φεβρουαρίου, 2025
Σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία: Οι επιλογές του Μερτς – Οι συσχετισμοί και οι διαπραγματεύσεις
24 Φεβρουαρίου, 2025
Τέμπη: Συγκλονίζει η μητέρα του μοναδικού επιζώντα του πρώτου βαγονιού – «Ο Γεράσιμος ακόμη ανασαίνει αλλά όπως ήταν δεν θα γυρίσει ποτέ ξανά»
24 Φεβρουαρίου, 2025
Πλημμεληματική δίωξη σε έξι πρόσωπα για τον θάνατο 2,5 ετών κοριτσιού στον «Άγιο Στυλιανό» Θεσσαλονίκης
24 Φεβρουαρίου, 2025
Συντάξεις: Έξτρα έως και 12.000 ευρώ αν έχετε τόση σύνταξη
Συντάξεις: Έξτρα έως και 12.000 ευρώ αν έχετε τόση σύνταξη
24 Φεβρουαρίου, 2025
Διπλωματικές ζυμώσεις στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: Με δικό τους ψήφισμα για την Ουκρανία οι ΗΠΑ – Η Γαλλία αναμένεται να προτείνει τροπoποιήσεις
24 Φεβρουαρίου, 2025
Φάμελλος: Η δικαιοσύνη δεν πρέπει να λειτουργεί ως μακρύ χέρι της κυβέρνησης – Η ευθύνη για την σύγκρουση των τρένων από το 2019 και μετά
24 Φεβρουαρίου, 2025
Μενίδι: Συναγερμός για ύποπτο αντικείμενο – Επί τόπου τα ΤΕΕΜ
24 Φεβρουαρίου, 2025
Πέθανε σε ηλικία 88 ετών η τραγουδίστρια Ρομπέρτα Φλακ – Γνωστή για το “Killing Me Softly With His Song”
24 Φεβρουαρίου, 2025