Τρύφωνας Αλεξιάδης: Νέα Αριστερά – Από την αναξιοπιστία στην εξαέρωση

Γράφει ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, πρώην αν. υπουργός Οικονομικών και πρώην βουλευτής Β’ Πειραιά

Ξέρω ότι το κείμενο αυτό θα στεναχωρήσει φίλους, πρώην συντρόφους, συναγωνιστές που μας συνδέουν κοινοί αγώνες, χαρές και κλάματα, οράματα, ατέλειωτες ώρες συνεδριάσεων. Από τον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, μέχρι την ίδρυση του Συνασπισμού και την εξέλιξή του σε ΣΥΡΙΖΑ γνώρισα – πάλεψα – συνδέθηκα με πολλούς και οι πορείες, οι συγκρούσεις με την αστυνομία (ειδικά τη μνημονιακή περίοδο), τα κινήματα κ.λπ. είναι εμπειρίες ζωής για τις οποίες νιώθω ευγνωμοσύνη. Στις ανθρώπινες σχέσεις όμως – όπως και στις πολιτικές – πρέπει να υπάρχει ειλικρίνεια. Με αυτό το κείμενο απευθύνομαι στα στελέχη, στα μέλη της Νέας Αριστεράς (Ν.Α. στο εξής) και ξεκαθαρίζω:

  1. Οι εκλογές της 9.6.24 είναι ένα πολιτικό δεδομένο. Στον πίνακα που ακολουθεί εμφανίζονται με σαφήνεια τα ποσοστά που έλαβε η Ν.Α. και ο ΣΥΡΙΖΑ το 2023 και το 2024.

Πρώτη διαπίστωση ότι τα δημοσιεύματα, οι αναρτήσεις για αποχωρήσεις του 50-70% από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν προπαγάνδα ! Τα ποσοστά που έλαβε η Ν.Α. δείχνουν την εκλογική της συντριβή αλλά κυρίως ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φίλα διακείμενων πολιτών, επιλέγει ΣΥΡΙΖΑ και όχι Ν.Α. Παρά τον επικοινωνιακό πόλεμο, την παραπληροφόρηση, την υπερπροβολή της Ν.Α. από συγκεκριμένα ΜΜΕ και δημοσιογράφους, Ο ΛΑΟΣ ΕΠΕΛΕΞΕ !

2. Όσοι αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ απαξίωσαν τα όργανα και το καταστατικό του -στο οποίο καταφεύγουν για να υπερασπιστούν δήθεν την περίοδο που ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ – και δεν καταδέχτηκαν να μιλήσουν στην Οργάνωση Μελών, στη Νομαρχιακή, στην Κεντρική Επιτροπή και να εξηγήσουν τις διαφωνίες και κυρίως τις προτάσεις τους. Πονηρά φερόμενοι και γνωρίζοντας ότι είναι μία μικρή μειοψηφία μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, “σαν έτοιμοι από καιρό” έφυγαν οργανωμένα, με συνεχείς δηλώσεις, π.χ. αποχωρούσε ένα στέλεχος από την Οργάνωσή του, τη Νομαρχιακή, την Κεντρική Επιτροπή, το Τμήμα και κορόιδευαν τον κόσμο με διαφορετικές ανακοινώσεις, ενώ ήταν το ίδιο άτομο ! Δεν σεβάστηκαν βασική αρχή της Αριστεράς, τον δημοκρατικό διάλογο, δεν σεβάστηκαν την αρχή της πλειοψηφίας, δεν σεβάστηκαν ορισμένοι την ίδια τους την ιστορία, γιατί υπάρχουν και κάποιοι που έχουν χάσει τον αριθμό, πόσα κόμματα έχουν αλλάξει.

3. Το χειρότερο όλων δε είναι η ΚΛΟΠΗ των εδρών που κατέχουν. Καταλαβαίνω τη βαρύτητα της λέξης, αλλά πως αλλιώς να χαρακτηρίσω την απαράδεκτή ενέργειά τους, να μιμηθούν αποστάτες άλλης περιόδου και με ύφος δέκα καρδιναλίων να μας κάνουν μαθήματα περί Αριστεράς και ότι οι έδρες τους ανήκουν γιατί αυτοί πέρασαν το τεστ του «αριστερόμετρου», ενώ εμείς κοπήκαμε. Το φωτεινό πολιτικό παράδειγμα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη που όταν διαφώνησε πολιτικά παραιτήθηκε από βουλευτής, αλλά και από κυβερνητική θέση που θα μπορούσε να έχει, θα παραμένει για μένα υπόδειγμα και πρότυπο. Και ας αφήσουν κάποιοι τις φθηνές δικαιολογίες – συγκρίσεις – αναφορές. Σαν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατακεραύνωναν όσους έφυγαν το 2015 από το ΣΥΡΙΖΑ κρατώντας τις έδρες τους, συνέβαλλαν στη σύνταξη του Κώδικα Δεοντολογίας υποψηφίων στις εκλογές του 2023, τον ΣΥΝΥΠΕΓΡΑΨΑΝ και μετά ντρόπιασαν την ίδια την υπογραφή τους και φυσικά την πολιτική τους πορεία. Ξαναθυμίζω, οι πολίτες ΨΗΦΙΣΑΝ και τους έδωσαν την καλύτερη απάντηση.

4. Είμαι βέβαιος ότι στους αγώνες θα ξαναβρεθούμε. Φοβάμαι ότι ορισμένοι από αυτούς θα επιστρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ, όταν οι πολιτικές εξελίξεις εμφανίσουν κυβερνητική προοπτική. Μέχρι τότε όμως είμαστε σε άλλα κόμματα. Σαν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (ορισμένοι από αυτούς) συνέβαλλαν στις αποφάσεις για διεύρυνση, Προοδευτική Συμμαχία και δημιουργία μεγάλου πόλου της δημοκρατικής παράταξης. Για να γίνουν όλα αυτά όμως, χρειάζεται πολιτική αξιοπιστία ! Ποιος θα εμπιστευτεί στελέχη που τσαλαπάτησαν καταστατικά, όργανα την ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥΣ, σε κοινά προγράμματα, κάθοδο σε ενιαίο ψηφοδέλτιο κ.λπ. κ.λπ. που απαιτεί η συνεργασία κομμάτων; Η ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ τους θα είναι το μεγάλο βάρος που θα τους οδηγήσει στην πολιτική εξαέρωση και απαξίωση. Εκτός βεβαίως και αν προχωρήσουν ΑΜΕΣΑ στην επιστροφή των εδρών που έκλεψαν.

Σαν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, που αγωνίστηκα, συνεισέφερα οικονομικά, έτρεξα για την εκλογή τους, τους ζητώ να κάνουν το αυτονόητο. Να γυρίσουν τις έδρες πίσω. Την λάθος ψήφο μου την δεύτερη Κυριακή των εσωκομματικών εκλογών (στην πρώτη ψήφισα Ν. Παππά) δεν μπορώ να τη ζητήσω πίσω. Απλά Έφη έκανα ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ.

Το άρθρο του Τρύφωνα Αλεξιάδη δημοσιεύθηκε στο documentonews.gr