Τσακαλώτος: Μέρος του κυβερνητικού σχεδίου η απώλεια της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών

Με αφορμή την ικανοποίηση από πλευράς κυβέρνησης της χθεσινής έκθεσης αξιολόγησης των θεσμών, ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στέκεται σε συγκεκριμένα σημεία του κειμένου, τα οποία -όπως λέει- παραπέμπουν σε «απώλεια της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών και η αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας».

«Μελετώντας την χθεσινή έκθεση ενισχυμένης εποπτείας -η οποία προβλέπει ύφεση 9,7%- και για την οποία ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ικανοποιημένος και ο κ. Πέτσας την χαρακτήρισε “την πιο θετική έκθεση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια” προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα», αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος και προσθέτει: «Προκύπτει ότι η κυβέρνηση, αντί για προστασία της πρώτης κατοικίας ετοιμάζει σχέδιο “θα σας πάρουμε το σπίτι, αλλά μην φοβάστε, θα σας επιτρέπουμε να μείνετε ως ενοικιαστές”».

Ο τέως υπουργός Οικονομικών παραπέμπει στο σημείο της έκθεσης που αναφέρει πως «το σχέδιο περιέχει επίσης πρόταση για σχέδιο πώλησης και εκμίσθωσης, σύμφωνα με το οποίο η κύρια κατοικία των επιλέξιμων δανειοληπτών θα μπορούσε να αγοραστεί από κρατική οντότητα και να εκμισθωθεί στον δανειολήπτη, με δυνατότητα επαναγοράς, ενώ ευάλωτοι επιλέξιμοι δανειολήπτες θα δικαιούνται επιδότηση για το μίσθωμα του μισθωμένου ακινήτου».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτει πως «προκύπτει ότι η κυβέρνηση παράλληλα δεσμεύτηκε να αναβάλει την αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2021” και “να καταργήσει την ηλεκτρονική προδήλωση των υπερωριών που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ταυτόχρονα «το κείμενο αναφέρει ότι το 25% των εργαζομένων (πάνω από 1 εκ. εργαζόμενοι) βρέθηκαν σε αναστολή», τους οποίους ονομάζει «επιδοματούχους άνεργους», ενώ επισημαίνει ότι «τον Ιανουάριο υπήρχαν 1,3 δισ. ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου (τα στοιχεία Μάρτιου του ΓΛΚ τις εμφανίζουν στα 1,8 δισ.).

«Καταλαβαίνω ότι ο πήχης του υπουργού είναι χαμηλά. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που δήλωσε ότι η απόφαση του Eurogroup για την δανειοδότηση από τον ESM ήταν ‘πολύ καλή συμφωνία’ και ‘σύμφωνα και με τις ελληνικές θέσεις’ και μετά δήλωσε ότι δεν θα γίνει χρήση του πακέτου. Ο ίδιος άνθρωπος, που χθες ανακοίνωσε μείωση μισθών 20% στον ιδιωτικό τομέα ως μέτρο στήριξης της οικονομίας (ή 16% του μικτού μισθού, αλλά 20% του καθαρού, όπως έσπευσε να… καθησυχάσει τον κόσμο ο κ. Βρούτσης)», υπογραμμίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Και κλείνει ως εξής: «Αλλά, η ικανοποίηση από το κείμενο και τις δεσμεύσεις αυτές, μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα: Η απώλεια της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών και η αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, είναι μέρος του κυβερνητικού σχεδίου».

-Ad-