Τσακαλώτος: Προϋπολογισμός ανισοτήτων – Χαμένο το 90% και κερδισμένο το 10%

Έντονα επικριτικός ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με αφορμή το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2021 που κατέθεσε η κυβέρνηση και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Κομισιόν.

Ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για “προϋπολογισμό ανισοτήτων” παραπέμποντας στις προβλέψεις για τα αποτελέσματα των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση στην αύξηση ή μείωση των ανισοτήτων. “Αυτές δηλαδή τις προβλέψεις, που δείχνουν πόσο κοινωνικά δίκαιος είναι ο προϋπολογισμός, πόσο ευνοεί ή επιβαρύνει τα λαϊκά στρώματα, πόσο τα μεσαία, και πόσο τα πλουσιότερα στρώματα της κοινωνίας”, τονίζει ο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και Συντονιστής Οικονομικού Κύκλου.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσθέτει ότι “προφανώς φέτος η άσκηση είναι ιδιαίτερα δύσκολη” και καλεί τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να “εξηγήσει” τρία ζητήματα.

Ειδικότερα, ο κ. Τσακαλώτος ρωτά γιατί σε κάθε σενάριο για το 2021 οι ανισότητες φαίνεται να αυξάνονται. Επιπλέον, “γιατί – σε σχέση με το σενάριο βάσης του 2020 – στην μία περίπτωση φαίνεται να ευνοείται μόνο το πλουσιότερο 10% της κοινωνίας και το 90% να βρίσκεται σε χειρότερη θέση ενώ στην άλλη, πιο ευνοϊκή περίπτωση, φαίνεται τα λαϊκά στρώματα να ενισχύονται από 7 έως 15 ευρώ, τα μεσαία να χάνουν, και το πλουσιότερο 10% να ευνοείται κατά 605 ευρώ;”.

Τρίτον, ρωτά “γιατί ακόμα και αν δεν συγκρίνουμε με το σενάριο βάσης αλλά με βάση το τι πραγματικά έγινε φέτος, οι προβλέψεις για το 2021 είναι ότι σε κάθε περίπτωση όσο μεγαλύτερο εισόδημα έχει κάποιος τόσο περισσότερο θα ευνοηθεί από τα μέτρα της κυβέρνησης;”.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει πως το γεγονός ότι υπάρχει υγειονομική κρίση δεν απαντά στα ερωτήματα, καθώς το ερώτημα που θέτει είναι “ποιος θα πληρώσει την κρίση” και τονίζει: “Και η απάντηση είναι προφανής. Την κρίση επί ΝΔ θα την πληρώσουν ξανά τα λαϊκά στρώματα και η μεσαία τάξη”.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Κατάρ: Αποστολή 15 εκατομμυρίων λίτρων καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας
13 Φεβρουαρίου, 2025
Σεισμοί στην Σαντορίνη: «Το ενδεχόμενο έκρηξης ηφαιστείου δεν είναι απίθανο»
13 Φεβρουαρίου, 2025
ΠΟΥ: Οι ΗΠΑ δεν επικοινωνούν πλέον μαζί μας για τη γρίπη των πτηνών
13 Φεβρουαρίου, 2025
Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς στο Μόναχο
13 Φεβρουαρίου, 2025
Ποιος είναι ο 53χρονος κακοποιός που συνελήφθη μετά από 17 χρόνια για τη ληστεία σε τράπεζα
13 Φεβρουαρίου, 2025
Πειθαρχικές διώξεις σε βάρος δικηγόρου για αναρτήσεις που στοχοποιούν την ηγεσία του Αρείου Πάγου και τον ανακριτή των Τεμπών
13 Φεβρουαρίου, 2025
Τάκης Οικονομόπουλος: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του
13 Φεβρουαρίου, 2025
Ισραήλ: «Αν η Χαμάς δεν απελευθερώσει ομήρους θα ανοίξουν οι πύλες της κόλασης»
13 Φεβρουαρίου, 2025
Γυναικοκτονία τις Σέρρες: Αυτοκτόνησε ο δράστης – Έβαλε φωτιά και κάηκε ζωντανός
13 Φεβρουαρίου, 2025
Η Χαμάς καλεί σε τριήμερες κινητοποιήσεις σε όλον τον κόσμο ενάντια στο σχέδιο εκτοπισμού των Παλαιστινίων
13 Φεβρουαρίου, 2025