Τσακαλώτος: Υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – «Είχαμε μία θολή ταυτότητα στις εκλογές»

“Είχαμε μία θολή ταυτότητα στις εκλογές” είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοινώνοντας πριν από λίγη ώρα σε εκδήλωση στου Ψυρρή την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Πλαισιωμένος και από άλλα στελέχη του κόμματος έδωσε με σαφήνεια το στίγμα του που όπως έγινε σαφές δίνει έμφαση στις πολιτικές της Αριστεράς. Ο ίδιος ο πρώην υπουργός είπε ότι η υποψηφιότητά του βασίζεται στο δίπολο συνέχεια και τομή και εξήγησε ότι η συνέχεια είναι η παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα και “ό,τι καταφέραμε στο ΣΥΡΙΖΑ μαζί και στην αντιπολίτευση και στην κυβέρνηση” και τομή γιατί όπως είπε “όταν έχεις χάσει με τέτοια διαφορά προφανώς είναι πράγματα τα οποία δεν έχεις κατανοήσει και δεν έκανες καλά” . Σημείωσε με νόημα ότι στη δική του συνείδηση και οπτική “ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει ένα κομμάτι της Αριστεράς” τονίζοντας ότι δεν μπορεί να φανταστεί Αριστερά που δεν θέλει να κάνει άνοιγμα σε ευρύτερο χώρο”.

Επί της ουσίας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε μία πολιτική πλατφόρμα ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του και τόνισε ότι ο πρόεδρος του κόμματος πρέπει να είναι ο πρώτος μεταξύ ίσων.
Στην εκδήλωση κατά την οποία ανακοινώθηκε η συμμετοχή του πρώην υπουργού στην κούρσα της διαδοχής μίλησαν και ο βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης ο οποίος σηματοδοτεί την προοδευτική Συμμαχία και ο Ανδρέας Ξανθός πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής Ρεθύμνου. Επίσης, τον λόγο πήρε η πρώην βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ειρήνη Αγαθοπούλου. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν στελέχη όπως οι Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Γιώργος Σταθάκης, Αννέτα Καββαδία, Δημήτρης Συρμαλένιος.

Δημήτρης Βίτσας, ο Βαγγέλης Αποστόλου και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Αύριο πάλι, αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την αρχηγία ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς. Έχει επιλέξει την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις στη διάρκεια της ομιλίας του και αργότερα να προχωρήσει σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους. Στον αντίποδα της αριστερής στροφής που επαγγέλλεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Παππάς θεωρεί ότι η διεύρυνση προς το κέντρο πρέπει να συνεχιστεί και επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα της ζεστής φωλιάς μόνο της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα ξεκινήσει με εισήγηση της γραμματέως του κόμματος Ράνιας Σβίγκου και στη συνέχεια θα γίνει συζήτηση επί διαδικαστικών ζητημάτων, ενώ θα γίνουν και ψηφοφορίες για την επικύρωση του χρονοδιαγράμματος των διαδικασιών. Η Πολιτική Γραμματεία έχει εισηγηθεί Διαρκές Συνέδριο στις 25 Αυγούστου και εκλογή Προέδρου από τη βάση, δηλαδή τα μέλη του κόμματος στις 3 και 10 Σεπτεμβρίου. ΟΙ πληροφορίες λένε ότι προς ψήφιση θα κατατεθούν και άλλες προτάσεις.