Τσαβούσογλου: «Καλώς δεν συμμετείχε στη Διάσκεψη η Ελλάδα – Δεν είναι παίκτης»

Η Ελλάδα δεν έχει ρόλο στη Λιβύη και σωστά δεν συμμετείχε στη Διάσκεψη του Βερολίνου σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Από το Ντάβος, σημείωσε επίσης πως είναι θεμιτό η Τουρκία να συνεχίζει να εκπαιδεύει τα στρατεύματα της κυβέρνησης Σαράτζ, σύμφωνα με τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης.

Όταν ερωτήθηκε σχετικά με τις ελληνικές αντιδράσεις για τη μη πρόσκληση συμμετοχής στη Διάσκεψη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «η Ελλάδα δεν είναι παίκτης στη Λιβύη. Δεν λέμε πως αγνοούμε τον γείτονά μας, που είναι η Ελλάδα, ωστόσο ήθελε να βρεθεί στο Βερολίνο για να θίξει το θέμα της συνεργασίας μας με τη Λιβύη και αυτό το θέμα δεν βρισκόταν στην ατζέντα».

Για να συνεχίσει, στο ίδιο ύφος: «Η Ελλάδα κοιτάει από μια στενή οπτική γωνιά τις εξελίξεις στην Λιβύη μέσω της συμφωνίας οριοθέτησης των ζωνών θαλάσσιας αρμοδιότητας. Τις αξιολογούν μόνο από το πλαίσιο μιας συμφωνίας. Το πρόβλημα τώρα είναι η κατάπαυση πυρός στη Λιβύη. Τι έχει κάνει η Ελλάδα πάνω σε αυτό το κομμάτι μέχρι σήμερα;».

Ταυτόχρονα εξέφρασε ξανά την ενόχληση της Άγκυρας για την πρόσκληση της Αθήνας στον Λίβυο στρατάρχη τονίζοντας πως έγινε μόνο και μόνο για να φανεί πως είναι κατά του τουρκολιβικού συμφώνου και πως αυτό “δεν είναι ώριμη συμπεριφορά”.

«Η μόνη αίτια που κάλεσε (η Ελλάδα) τον Χαφτάρ, είναι να δείξει ότι είναι εναντίον της συμφωνίας που υπογράψαμε και δήθεν θα απαντήσει με αυτό τον τρόπο. Αυτό δεν έχει νόημα. Δεν είναι ώριμη συμπεριφορά».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε επίσης στις παράνομες γεωτρητικές ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ και κάλεσε την Ελλάδα “να πείσει” την Κυπριακή Δημοκρατία να αλλάξει στάση καθώς “η ανατολική Μεσόγειος ανήκει σε όλους μας”.

«Έως σήμερα μαζί με τις χώρες γύρω από την Μεσόγειο, προσπάθησαν να απομονώσουν την Τουρκία. Αντί αυτό πρέπει να δείξουν ότι είναι έτοιμοι για μοίρασμα. Εμείς είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τέτοιες εργασίες μαζί τους. Αυτό ο πρόεδρος μας το είπε στον κ. Μητσοτάκη στο Λονδίνο στην σύνοδο κορυφής. Υπάρχει πιο ειλικρινής προσέγγιση; Δυστυχώς τέτοια συμπεριφορά της Ελλάδας δεν λύνει τα προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο και δεν συμβάλει στην Λιβύη», είπε ο κ. Τσαβούσογλου.

-Ad-