Τσαβούσογλου κατά Ελλάδας: «Ζήτησε από τη Μακεδονία να αλλάξει όνομα και έγινε Βόρεια Μακεδονία»

Την Ελλάδα έβαλε και σήμερα στο στόχαστρό του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με αφορμή τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τους υπουργούς Εξωτερικών της Πολωνίας και της Ρουμανίας σήμερα στην Άγκυρα, προκειμένου να δικαιολογήσει την αρνητική στάση της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, είπε ότι κι άλλες χώρες έχουν φέρει κατά καιρούς προσκόμματα στο ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα με την ‘Μακεδονία’, όπως αποκάλεσε τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι ήταν η αιτία που καθυστέρησε την ένταξη της “Μακεδονίας”, επειδή απαιτούσε από μία άλλη χώρα να αλλάξει το όνομά της.

«Πόσα χρόνια κράτησε η ένταξη της Μακεδονίας; 11 χρόνια. Γιατί χρειάστηκαν 11 χρόνια; Γιατί η Ελλάδα ζήτησε από τη Μακεδονία να αλλάξει το όνομά της. Έγινε Βόρεια Μακεδονία. Μετά από αυτό μπόρεσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και χρειάστηκαν 11 χρόνια. Επομένως, δεν θέλουμε από μια χώρα, καμία χώρα, να αλλάξει το όνομά της. Οι προϋποθέσεις που τίθενται από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην ΕΕ, ειδικά από τη Βόρεια Μακεδονία, από τους Μακεδόνες, προκειμένου να πάρουν ημερομηνία διαπραγμάτευσης και όχι ένταξης, δεν είναι αποδεκτές. Δεν θέλω να μπω σε αυτές τις λεπτομέρειες. Ανάμεσά τους υπάρχουν φιλικές και γειτονικές χώρες, αλλά εμείς δεν θέλουμε από μια χώρα να αλλάξει το όνομά της, ούτε λέμε σε μια χώρα “εσείς, στην πραγματικότητα είστε Τούρκοι, οπότε αποδεχθείτε ότι είστε Τούρκοι”. Αυτά συμβαίνουν. Αυτά είναι πράγματα που συμβαίνουν σήμερα στην ΕΕ», δήλωσε.

«Σουηδία και Φινλανδία να σταματήσουν τη στήριξη στην τρομοκρατία και να άρουν το εμπάργκο όπλων»

«Το αίτημά μας -πρόσθεσε- είναι απολύτως θεμιτό, σαφές και ξεκάθαρο. Αυτές οι χώρες υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Και πρέπει επίσης να άρουν τους περιορισμούς εναντίον μας στην αμυντική βιομηχανία. Δεν μπορούν να λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις εναντίον φίλων και συμμάχων. Αλλά δυστυχώς υπάρχουν τέτοιες χώρες εντός του ΝΑΤΟ. Αυτές είναι αποφάσεις που λαμβάνονται μόνο εναντίων εχθρών, αλλά ούτε κι εναντίον εχθρών.

Είμαστε αρκετά σαφείς και ακριβείς. Ελπίζω η Φινλανδία και η Σουηδία να μας κατάλαβαν πολύ καλά. Άλλα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνουν αυτές τις δύο χώρες προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε πάντα υπέρ του διαλόγου, ελπίζουμε ότι αυτές οι προσδοκίες θα εκπληρωθούν με συγκεκριμένο τρόπο».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Νίκος Κουρκούλης για Κέλλυ Κελεκίδου: «Ούτε κρύο ούτε ζέστη η σχέση μας»
19 Νοεμβρίου, 2024
Καιρός: Έρχεται λευκός Δεκέμβρης – Θα το «στρώσει» και στα πεδινά της Ελλάδας
19 Νοεμβρίου, 2024
Άγιον Όρος: Τρόμος για δύο Αυστριακούς στα ανοικτά – Προσέκρουσαν με το ταχύπλοο σε βράχια
19 Νοεμβρίου, 2024
Καιρός: Ανοίγει η πύλη του ψύχους από την Ουκρανία – Πότε θα φτάσει στην Ελλάδα
19 Νοεμβρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Ισόβια στον 39χρονο για την δολοφονία της εγκύου συντρόφου του, Γεωργίας
19 Νοεμβρίου, 2024
Κεφαλογιάννη: Η απόφαση Μητσοτάκη για διαγραφή Σαμαρά ήταν δύσκολη, αλλά επιβεβλημένη
19 Νοεμβρίου, 2024
Η Ειρήνη Μουρτζούκου επιμένει στους ισχυρισμούς περί βιασμού: «Ήθελα να γεννηθούν τα παιδιά»
19 Νοεμβρίου, 2024
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Τι θα ισχύει με τα ταξί στην Αθήνα
19 Νοεμβρίου, 2024
Μαρίνα Σταυράκη γράφει βιβλίο: «Θα καλούσα τον Πατούλη στην παρουσίαση, αν μπορούσε να το αντέξει»
19 Νοεμβρίου, 2024
Συνεδριάζει το απόγευμα η Επιτροπή Δεοντολογίας για τη διαγραφή Σαμαρά από τη ΝΔ
19 Νοεμβρίου, 2024