Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δίνει όπλα σε κατοίκους – Πυροβόλησαν πισώπλατα δύο πρόσφυγες

Την εργαλειοποίηση των προσφύγων ως μέσο πίεσης συνεχίζει η Άγκυρα.

Σε σημερινές του δηλώσεις ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία είναι ανίκανη πλέον να συγκρατήσει τις ροές και ότι η ΕΕ οφείλει να συνεργαστεί και να σηκώσει κι αυτή μέρος του ανθρωπιστικού προβλήματος.

«Σταματήστε να λέτε: “Η Τουρκία μάς απειλεί”. Έχουμε όλους τους λόγους να μην εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας. Αυτό είναι ανθρωπιστικό πρόβλημα, ένα κοινό πρόβλημα για όλους μας. Γι’ αυτό πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί και να πάρουμε στις πλάτες μας όλοι το πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να σταματήσουμε την προσφυγική ροή».

Συνεχίοντας την εκστρατεία παραπληροφόρησης στην οποία επιδίδεται τα τελευταία 24ωρα η Τουρκία, ο Τσαβούσοβλου δήλωσε: «Οι χώρες της ΕΕ που προσπαθούν να μας δώσουν μαθήματα και η Ελλάδα που ισχυρίζεται ότι είναι το λίκνο της Δημοκρατίας, δυστυχώς δεν συμπεριφέρονται στους πρόσφυγες που έρχονται στα σύνορά τους, σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους. Πυροβολούν κατά των προσφύγων. Δύο πρόσφυγες έχουν σκοτωθεί πισώπλατα από πυροβολισμούς. Παρέχουν όπλα στους χωρικούς να πυροβολούν τους πρόσφυγες. Ελπίζω ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να το δει».

«Τέτοιου είδους παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν κατακρίνονται από τις χώρες της ΕΕ ως ένδειξη αλληλεγγύης. Πάντα ρίχνουν σε εμάς το φταίξιμο», πρόσθεσε ενώ κατέληξε ότι «τα χρήματα είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πρόσφυγες έχουν δικαιώματα».