Τσαβούσογλου: Συνεχίζουμε την εκπαίδευση του στρατού του Σάρατζ

Την εκπαίδευση των δυνάμεων της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) της Λιβύης συνεχίζει η Τουρκία, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως μεταδίδει το philenews.com.

“Έχουμε μία συμφωνία με τη Λιβύη για την εκπαίδευση. Αυτό ακριβώς κάνουμε. Πρόκειται για μία νόμιμη προσπάθεια” δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, ο οποίος βρίσκεται στο Νταβός της Ελβετίας για τις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου, ο Τσαβούσογλου προσέδωσε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη στήριξης της εκεχειρίας.

“Τώρα έχουμε κατάπαυση του πυρός. Χρειάζεται να τη στηρίξουμε. Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να καταστεί βιώσιμη. Χρειαζόμαστε επιτάχυνση των πολιτικών διαδικασιών για να φθάσουμε σε μία μόνιμη λύση”.

Επεσήμανε δε, ότι “θα πρέπει να προετοιμάσουμε τις διαδικασίες για τις εκλογές”. “Η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την εκεχειρία και τη στήριξη της πολιτικής διαδικασίας”.

Οι παραπάνω τουρκικές δηλώσεις έρχονται δύο ημέρες μετά τη συνεδρίαση του Βερολίνου, όπου υπήρξε συμφωνία για την άμεση κατάπαυση του πυρός, την αυστηροποίηση του εμπάργκο όπλων, αλλά και την αποχή της ξένης εμπλοκής στην εμφύλια σύρραξη.

Την προηγούμενη εβδομάδα, πάντως, η Άγκυρα αποκάλυψε ότι θα παράσχει στήριξη στις δυνάμεις της GNA, στο πλαίσιο της εμφύλιας διαμάχης με τις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), υπό τον Χαλίφα Χαφτάρ.