Τσιάρας: Δεν χωράνε διαφωνίες στα θέματα διαφθοράς

Θετική έκφραση γνώμης, κατά πλειοψηφία, διατύπωσε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στα προτεινόμενα πρόσωπα από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα για τη συμπλήρωση της σύνθεσης με τακτικά και αναπληρωματικά μέλη των τριών Μονάδων της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατά την ακρόαση των προτεινόμενων, υπογράμμισε τη θεσμική αποστολή της Αρχής και τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει, τονίζοντας πως «ειδικά στα θέματα της διαφάνειας. παρά τις όποιες διαφορετικές πολιτικές θέσεις και προσεγγίσεις που υπάρχουν, στον τομέα αυτό δεν μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες αλλά όλοι πρέπει να συγκλίνουμε και να βρούμε τις βέλτιστες πρακτικές».

Υπέρ των προτεινομένων ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης. Με το «παρών» τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, διευκρινίζοντας πως αυτή η ψήφος δεν ενέχει κάποια αμφιβολία ως προς την επάρκεια και την καταλληλότητά των προτεινομένων αλλά από θέση αρχής των κομμάτων τους, ενώ το ΜέΡΑ25 ψήφισε «κατά» ξεκαθαρίζοντας πως αυτό δεν αποτελεί καμία αξιολογική κρίση στα πρόσωπα των προτεινομένων, τα οποία έχουν εξαιρετικά βιογραφικά, αλλά ως αντίθεση στην στελέχωση επιτελικών ελεγκτικών οργάνων της Δικαιοσύνης με αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας, κάτι που πλήττει την αυτονομία και ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Για την Α’ Μονάδα «Διερεύνησης Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών προτάθηκαν και έλαβαν θετική γνώμη κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή η Δήμητρα Λογοθέτη και ο Νικόλαος Γιακουμέλος για την τοποθέτησή τους ως αναπληρωματικά μέλη στην Μονάδα.

Για την Β’ Μονάδα «Οικονομικών Κυρώσεων κατά Υπόπτων Τρομοκρατίας ως τακτικά μέλη προτάθηκαν και εγκρίθηκαν οι Ελευθέριος Χαρδαλίας και Δημήτριος Ιωάννου και ως αναπληρωματικό μέλος ο Αναστάσιος Κορομηλάς.

Για την Γ΄ Μονάδα « Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης» προτάθηκαν και έλαβαν θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή η Αργυρώ Ελευθεριάδου και ο Κωνσταντίνος Παπαθανασίου για τακτικά μέλη, ο Ηλίας Πολυζωγόπουλος ως αναπληρωματικό μέλος, ενώ ανανεώθηκε η θητεία και της Μαρίας Καϊάφα ως αναπληρωματικού μέλους.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για το έργο και τα αποτελέσματα της Αρχής, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Αθανάσιος Μπούρας ανέφερε πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καλέσει την πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Άννα Ζαΐρη προκειμένου να ενημερώσει για την ετήσια έκθεση των πεπραγμένων του έτους 2019 ενώ θα υπάρξει και μια δεύτερης συνεδρίαση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα για να συζητηθούν τα ευρύτερα θέματα που αφορούν την επιπλέον θωράκιση της Αρχής.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας και Διονύσιος Καλαματιανός και Θανάσης Παπαχριστόπουλος επέκριναν τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα για την ψήφιση της τροπολογίας, τον περασμένο Νοέμβριο, με την οποία διαβίβαζε την αρμοδιότητα στον ανακριτή και το αρμόδιο Συμβούλιο να αποφαίνονται για την παράταση ή όχι σε δεσμεύσεις καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων, πέρα του 18μηνου, για υποθέσεις που βρίσκονται στο στάδιο της έρευνας της Αρχής.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας απάντησε ότι εάν και το θέμα αυτό δεν αφορά τη σημερινή ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης «δεν θα αφήσω το γάντι κάτω και θα απαντήσω στους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ» λέγοντας πως για 18 μήνες η Αρχή μπορεί να δεσμεύει χρήματα ή καταθέσεις ή περιουσιακά στοιχεία, χωρίς καμία δικαστική κρίση. Πέρα όμως του 18μήνου δεν είναι δυνατόν μια Αρχή να δεσμεύει τα περιουσιακά στοιχεία ενός πολίτη, όταν ο ίδιος χρόνος είναι ακόμα και για την προφυλάκιση φυσικού προσώπου, πριν να υπάρχει δικαστική κρίση. Πώς, λοιπόν, εδώ μπορεί να έχουμε κάτι διαφορετικό και δεν θα αποτελεί αυτό παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων;

Ο κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας μάλιστα διάβασε και μια απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου, της Ευρωπαίας επιρτόπου Ίλβα Γιόχανσον, σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και στην οποία είχε απαντήσει ότι «η προθεσμία που ορίζεται για επείγουσες αποφάσεις δέσμευσης από την ελληνική Αρχή Καταπολέμησης και Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, δεν υπονομεύει την αποτελεσματικότητα των μέτρων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς τέτοιες εξουσίες των μονάδων χρηματοοικονομικών πληροφοριών δεν προβλέπονται από το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιπλέον δεδομένου ότι ο νόμος αφορά μόνο τις αποφάσεις δέσμευσης που εκδίδονται από την εν λόγω Αρχή, τα μέτρα δικαστικής δέσμευσης δεν επηρεάζονται».