Τσικνοπέμπτη 2024: Αργία και ημιαργία - Τι ισχύει τελικά

Τσικνοπέμπτη 2024: Αργία και ημιαργία – Τι ισχύει τελικά

Τσικνοπέμπτη σήμερα και άλλο ένα ερώτημα που απασχολέι είναι αν αυτή η ημέρα είναι αργία, ημιαργία ή τίποτα από τα δύο!

Σήμερα είναι η Τσικνοπέμπτη 2024 και όλα είναι έτοιμα για μεγάλη φιέστα από νωρίς το μεσημέρι σε όλη την Ελλάδα.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που στήνουν ψησταριές από νωρίς, ανάβουν φωτιές, τοποθετούν σούβλες και τιμούν τη μέρα με άφθονο κρέας γιορτάζοντας τις Απόκριες, αλλά και προετοιμάζονται για την έναρξη της νηστείας.

Αν και είναι μια μέρα που οι περισσότεροι την χαίρονται, δεν είναι ούτε επίσημη αργία, ούτε ανεπίσημη αλλά ούτε και ημιαργία. Ωστόσο, σε κάποιες εταιρίες και επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι σταματούν για λίγες ώρες τη δουλειά για να τιμήσουν το έθιμο της μέρας, ενώ στα σχολεία οι μαθητές -ειδικά οι μικροί- ντύνονται με τις αποκριάτικες στολές τους και κάνουν γιορτή στα σχολεία.

Η επόμενη αργία του 2024

Το πρώτο τριήμερο του 2024 αλλά και η πρώτη αργία της χρονιάς είναι η Καθαρά Δευτέρα που φέτος πέφτει στις 18 Μαρτίου 2024 όμως αξίζει να σημειωθεί πως δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Όμως, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας δεν λειτουργούν όταν η Καθαρά Δευτέρα έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο.

Τι είναι η Τσικνοπέμπτη

Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης στην οποία καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος. Λαμβάνει χώρα την Πέμπτη, λόγω του ότι οι ημέρες Τετάρτη και Παρασκευή είναι νήστιμοι ημέραι, της δεύτερης εβδομάδας των Αποκριών, της καλούμενης Κρεατινής.

Προηγείται αυτής η πρώτη κατά σειρά εβδομάδα, η Προφωνή, και ακολουθεί η τρίτη εβδομάδα της Τυροφάγου. Πραγματοποιείται κάποιες ημέρες πριν από την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής.

Παρόμοιες γιορτές έχουν και άλλα χριστιανικά έθνη, όπως το Weiberfastnacht στη Γερμανία και τη Mardi Gras (Λιπαρή Τρίτη) στη Γαλλία που όμως αντιστοιχεί στην Ορθόδοξη Καθαρά Δευτέρα. Η τελευταία γιορτάζεται και σε άλλοτε γαλλόφωνες περιοχές, όπως στη Νέα Ορλεάνη.